3,5 évig senkinek nem tűnt fel, hogy paródiatanulmányt közölt véletlenül egy tudományos folyóirat

2023. december 26. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Véletlenül közölte egy belső használatra szánt, április elsejei vicces mellékletének egy cikkét egy tudományos folyóirat. Az esetre csak három és fél évvel később derült fény.

A Proteins: Structure, Function, and Bioinformatics című folyóirat minden április elsejére készít egy vicces mellékletet belső használatra, hogy a proteinekkel viccelő tudósok kacaghassanak egymás szakmai tréfáin. A lap egy munkatársa szerint ez egy régi hagyomány, a „tanulmányokat” pdf-ként, a folyóirat honlapján külön helyen, a rendes kutatásoktól elkülönített részre töltötték fel, soha nem akarták publikálni azokat, és nem is indexelték a PubMedben, azaz a tudományos munkák keresőjében.

Igen ám, de az egyik ilyen vicces munka, a csaló proteinszerkezetekről szóló, az olimpiai játékok mottóját idéző „Citius, Altius, Fortius” (Gyorsabban, magasabbra, erősebben) című egy szerkesztői hiba miatt véletlenül megjelent a lap rendes cikkei között is (a cikk iránt komolyabban érdeklődők itt olvashatnak belőle részleteket). Az egész nem derült ki évekig, míg a folyóiratnál idén meglepődve tapasztalták, hogy a tanulmány hozott – igaz, csak egyetlen – hivatkozást, olyat, amiből az derül ki, hogy a szerzői nem tudták, hogy az eredeti cikk csupán vicc.

A tudományos folyóirat az eset után úgy határozott, hogy a szerkesztőségnek szánt írásokat olyan kontextusba helyezik, amiből egyértelműen kiderül, csak tréfa az egész. Ráadásul jövő áprilisban már nem is folytatják az eddigi hagyományt, nem lesz több ilyen belsős melléklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!