Ilyen lendülettel még senki sem szaladt neki fejjel a factcheck-betonfalnak

2023. december 24. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

A kognitív disszonancia a Wikipedia definíciója szerint az, amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, és emiatt belső feszültséget élünk át. Ez a disszonancia szorongáskeltő állapot, amit csökkenteni igyekszünk.

Túl száraz a definíció? Oké, mondom kicsit hétköznapibb nyelven: amikor rájövünk, hogy valami totál nem úgy van, ahogy addig gondoltuk, de az elménk addig torzítja a valóságot, míg a végén mégis csak belefér a dolog az előítéleteink közé, és nem kell szembesülnünk azzal, hogy hülyék voltunk.

Még mindig nem tiszta? Akkor jöhet a Tökéletes Illusztráció, amit a világ első számú podcaster sztárja, Joe Rogan mutatott be a minap, élő adásban:

Rogan a műsorában éppen Joe Bident gyalázta, mondván, alkalmatlan elnöknek a mentális állapota miatt, hát legutóbb is azt mondta, a függetlenségi háborúban repterek körül zajlottak a harcok. Ezen a ponton a kollégái váratlanul meglepték egy kis élő tényellenőrzéssel, és bejátszották a repterezés eredeti verzióját – hát kiderült, hogy azt valójában Donald Trump mondta, Biden csak idézte és gúnyolódott rajta. És itt üt be a kognitív disszonancia, meg az arra reflexből adott válasz: „jó, jó, hát megesik az ilyen, nyelvbotlás volt”. Majd a műsor vendégével nagy egyetértésben le is vonják a tanulságot: nem lehet manapság bízni a médiában. És nem, itt még véletlenül sem a Joe Rogan Experience podcastra gondoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!