A New York-i fiatalok újra feltalálták a könyvtárat olvasóbuli néven

2023. december 19. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

New York, azon is belül Brooklyn városrész Williamsburg nevű negyede sokáig úgy élt a fejekben, mint a menőség globális központja. Legyen szó a kézművessör-forradalomról, a hipszter divatról, a vegán rántottcsirkéről vagy a legcingárabb indie rocksztárokról, Williamsburg valószínűleg élen jár minden hasonlóban. A New York Times cikke szerint pedig

Williamsburg hipsztereinek legújabb heppje: az olvasás.

De nem ám otthon a kanapén, a parkban egy padon vagy a munkahelyen a vécén, ahogy mindenki más csinálja: egy bárban,10 dolláros belépővel, más olvasó emberekkel együtt, miközben egy DJ vagy zongorista halkan zenél a háttérben. Valahogy így néznek ki azok az olvasóbulik, amiket Reading Rhythms, vagyis olvasó ritmusok néven szerveznek nyár eleje óta.

Az első olvasóbulit három huszonéves szervezte egy háztetőn, mert úgy érezték, a generációjuknak már nincs elég türelme és lehetősége elmélyülten olvasni. Hiányzott nekik az iskolai könyvtárak hangulata, az, hogy nagy filózásokba keveredjenek félig-meddig ismerős emberekkel az olvasmányélményeiket megosztva, és azt gondolták, jó kíséret lenne valami halk zene és némi ital.

Azóta már Willamsburg-ön kívül Los Angelesben és az amerikaiak között is egyre népszerűbb Horvátországban is tartottak már olvasóbulit. Azon a bulin, amin a New York Times riportere is ott volt, 270 ember vett részt. És tényleg annyi történt, hogy mindenki hozott egy könyvet, olvagatott, iszogatott, ha volt kedve, a szomszédjával beszélgetett arról, mit olvas, majd pár ital és néhány könyvajánlás után mindenki elment haza.

Az ilyen bulikról terjedő képek és videók alatt persze megjelennek a károgók, hogy a hipszterek feltalálták a könyvtárat és azt hiszik, valami nagyot alkottak, de a szervezők igazából nem annyira sértődnek meg a könyvtáras hasonlaton. Azon sokkal inkább, ha valaki olvasóbuli helyett könyvklubnak vagy olvasókörnek titulálja az eseményt. Azért mindennek van határa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!