A hollandok palacsintát pakolnak a fejükre, de köszönik, jól vannak

2023. november 29. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

November 29-e a világ nagy részén csak egy átlagos nap, Hollandiában viszont egészen különleges: ezen a napon tartják ugyanis a palacsintanapot. Ami igazából nem is igazi ünnep, ennek ellenére évről évre egyre több holland dönt úgy, hogy hódol neki. És palacsintát tesz a fejére.

Az ünnep ötlete 1986-ban pattant ki egy Jan Kruis holland nevű karikaturista fejéből. Akkor még csak egy egyszerű – a palacsintát a fejükön tálaló családot ábrázoló – rajzról volt szó, Kruis azonban három évtizeddel később rátett egy lapáttal, és megalkotta Szent Pannekoek (azaz Palacsinta) evangéliumát. Ebben elmeséli egy 12. századi (és igen, teljes mértékben kitalált) kolostor történetét, ahol egy este (nevezetesen éppen november 29-én) egy fiatal szerzetes születésnapját ünnepelték, és palacsintát ettek. Minden szerzetesnek csak egy palacsinta jutott, de amikor az idős apát arra panaszkodott, hogy fázik, a fiatal szerzetes habozás nélkül a fejére tette a palacsintáját, hogy melegen tartsa az öreget. Ebben a pillanatban egy angyal ereszkedett le a mennyből, kezében egy arany serpenyővel, amiből egy palacsintát fordított a fiatal szerzetes fejére. Ekkor a többi szerzetes csodát kiáltott, és a fejükre tették a saját palacsintájukat.

Így született Szent Palacsinta legendája, aki továbbra sem létezik, de ez a hollandokat a jelek szerint nem igazán zavarja. Egészségükre!

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!