Csodás inflációs grafikonnal büszkélkedik a Ripost, csak hiányzik róla pár dolog

2023. november 16. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Év végéig újabb 4 százalékkal csökkenhet az infláció, mutatjuk, január óta hogyan sikerült visszaszorítani a pénzromlást – ígér címlapján inflációs grafikont a Ripost bulvárhírek közé rejtett gazdasági rovata. Mivel nagy kedvelője vagyok a grafikonoknak, megnéztem, hogyan ábrázolja vajon a Mediaworks az Európai Unió hosszú idő óta messze legmagasabb inflációs számait.

A cikk címében ugyan már csak 3-4 százalék szerepel a címlapi 4 helyett, viszont megtudhatjuk, mekkora segítség ez a magyar családoknak:

AZ ÉV VÉGÉIG TOVÁBBI 3-4 SZÁZALÉKKAL CSÖKKEN AZ INFLÁCIÓ. EGYRE TÖBBET ÉR A CSALÁDOK JÖVEDELME

Ha gyorsan átgörgetjük, hogy „A kormány lebirkózta, és egy számjegyűre csökkentette az inflációt, a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhetnek”, máris fantasztikus grafikont láthatunk. A lefelé tartó görbére random rádobáltak kormányzati intézkedéseket, amelyek segítettek a fantasztikus eredmény elérésében.

Forrás: Ripost
Forrás: Ripost

Megkértem egy kollégámat, elemezze ezeket a pontokat:

„A kedvezményes országbérlet 1,5 százalékot vert oda egy hónap alatt az inflációnak, a kötelező akciózás aztán jól meggyomrozta, újabb 2,5 százalékot leverve az életerejéből. Az online árfigyelő némileg kudarc, mivel csak 0,8 százalékot hasított le az inflációtestből egy hónap alatt. Az igazi kérdés igazából az, hogy

mi volt a csodafegyver, ami augusztusról szeptemberre több mint 4 százalékkal rúgta ki az infláció remegő lábát. Kizárásos alapon az augusztus 20-ai tűzijáték lehetett az,

nyugodtan feltehették volna azt is a grafikonra, nem kell szerénykedni” – fogalmazott.

Ha figyelmesebben megnézzük a grafikont, két apró gond is felmerül: nulla helyett 10 százaléknál végződik a fenyegető Y tengely, emiatt az októberi büszkeségünk, a 9,9 százalék már kicsit fel is szedi a parkettát a grafikonpadlón, és fájóan hiányzik valami, amivel össze lehet vetni a görbét, például az EU-átlag számai.

Ez utóbbi részben érthető, ha erre a 10 százalékról induló grafikonra akarták volna feltenni az EU-s számokat, abból nemigen lett volna görbe, mivel utoljára januárban volt 10 százalék az EU-s átlag, most éppen 4,3-nál járnak. Így meg mégis csúnya lett volna:

Olvasóink kedvéért természetesen meggyógyítottam a Ripost grafikonját, így néz ki ha nulláról indul, és összevetésnek rajta van kékkel, hogyan alakult idén az infláció az EU országainak átlagánál, és hogy Magyarországon októberre tartunk annál a 9,9 százaléknál, ahol az EU februárban:

Ha arról szeretne olvasni, milyen kedvező hatással voltak a magyar gazdaságra, inflációra, családokra, emberekre az

  • az ország- és vármegyebérletek,
  • a kötelező akciózás,
  • az online árfigyelő rendszer,
  • a kamatstop,
  • a rezsivédelem és
  • a benzinárstop,

megtudhatja a Ripostban!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!