Ilyen, amikor Amerika beavatkozik egy külföldi választásba: John Oliver meghekkelte az Évszázad Madara-szavazást

2023. november 15. – 13:31

Ilyen, amikor Amerika beavatkozik egy külföldi választásba: John Oliver meghekkelte az Évszázad Madara-szavazást
John Oliver humorista, műsorvezető püteketeke madárnak öltözve Jimmy Fallon The Tonight Show-jában november 8-án Fotó: Todd Owyoung / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hányó madárként is ismert püteketeke (nem könnyű kimondani, pláne egymás után, sokszor) lett az Év Madara-szavazás győztese Új-Zélandon a népszerű amerikai tévéműsor-házigazda, John Oliver látványos kampányának köszönhetően, írja a Time magazin. A szervező Forest and Bird környezetvédelmi szervezet fennállásának százéves évfordulója alkalmából az idei versenynek az Évszázad Madara címet adta, és azért rendezik 18 éve, hogy felhívják a figyelmet a szigetországban őshonos, veszélyeztetett madarakra.

A versenyben online lehetett szavazni a különböző madarakra, ezt használta ki John Oliver amerikai tévés műsorvezető, aki mindent, azaz tényleg mindent bevetett, hogy a hányós madár győzzön: „Szárnyak ura” feliratú püteketeke plakátokkal szórta meg Wellingtont, de Párizsban, Tokióban, Londonban és az indiai Mumbaiban feltűnt a jellegzetes vöcsökfej. Oliver még a brazíliai Ipanema Beach fölé is küldött egy repülőt püteketeke transzparenssel, aztán ő maga egy túlméretezett madárjelmezben ment el Jimmy Fallon „The Tonight Show”-jába.

„Végül is erről szól a demokrácia. Amerika beavatkozik a külföldi választásokba”

– mondta Oliver a műsorában.

Végül is, ha egy kampány beindul, meg is teszi hatását: rekordszámú, több mint 350 ezer hitelesített szavazatot számoltak meg a szavazáson, 195 országból ömlöttek a voksok, ami miatt egy időre összeomlott a hitelesítő rendszer, és két napig késett az eredményhirdetés. A szervezők több ezer szavazatot csalás miatt zártak ki, köztük egy olyanét, aki 40 ezer voksot küldött a pingvinnek. Az új-zélandi miniszterelnök az eredményhirdetés után az X-en gratulált John Olivernek.

A püteketeke egyébként a búbos vöcsök ausztrál alfaja, hányó madár elnevezést pedig onnan kapta, hogy megeszi saját tollait, majd kihányja azokat, hogy megszabaduljon a gyomrába jutott kórokozóktól. A püteketeke amúgy tényleg vicces madár, nézze meg Ön is:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!