Cancel cultcsőr: több madár nevét is történelmi píszísítik Amerikában

2023. november 3. – 06:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Ornitológiai Társaság megváltoztatja azoknak a madaraknak a neveit, amelyeknek a neve szerintük valamiért – pl. történelmileg – sértő. Az új szabály érthetően visszhangot váltott ki: a társaság több száz fajnak keresett új nevet, de először az Egyesült Államokban és Kanadában található 70-80 átnevezésére fog fókuszálni, írja a Guardian. A tervek szerint a társaság 2024-ben már új neveket talál

azoknak a madaraknak, amelyek nevét sértőnek vagy kirekesztőnek ítélik meg.

Ilyenek például a történelmi múltból eredő nevek: új nevet kap Townsend poszátája -John Townsend természettudós és ornitológus volt, aki úgy gyűjtötte össze őslakosok koponyáit, hogy ellopta őket a sírokból. Hasonló érvek vannak a Lewis-küllő neve ellen, amelyet a Lewis és Clark expedíció nyomán Meriwether Lewis felfedezőről neveztek el (Lewisban mára már az úgynevezett cancel culture „az őslakosok elnyomásának és a fehér privilegizálás” egy példáját látja).

„A névben erő rejlik, és egyes angol madárneveknek olyan asszociációi vannak a múlttal kapcsolatban, amelyek ma is kirekesztőek és károsak” – érvelt a madárneves cancel culture mellett az ornitológiai társaság elnöke, Colleen Handel. Szerintük amúgy is: „kirekesztő nevek” helyett inkább olyan név kell a madaraknak, amelyek jobban leírják őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!