Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát egy kutatás szerint

2023. október 20. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek 68%-a nem helyesen fújja ki az orrát – derül ki a Sterimar reprezentatív felméréséből, amit még nyáron végeztek 1292 fő megkérdezésével, okostelefonnal, a 16-59 éves korosztályban kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatás szerint a megkérdezettek 32 százaléka fújja ki jól az orrát: vagyis az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. „A nők ügyesebbek ezen a téren, 38%-uk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak a negyede (26%)” – olvasható a felmérésben.

A megkérdezettek 16%-a egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot.

A kutatás szerint egyik variáció sem helyes, ezzel a két módszerrel épp ellentétes hatás érhető el: az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami szövődményekhez, például arcüreggyulladáshoz vagy fülgyulladáshoz vezethet.

A kutatás résztvevőit arról is megkérdezték, mi zavarja őket jobban, az orrfújás vagy a szipogás, az eredmény pedig a következő:

  • 64 százalékát jobban zavarja a szipogás, mintha kifújja az orrát,
  • 12 százalék szerint aki náthás, maradjon otthon,
  • 32 százalék utál mások előtt orrot fújni, 26 százalék ezért próbál elvonulni,
  • 6 százalék halkan szipog.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!