Beköszöntött a szarkaszezon Ausztráliában, zaklatják a madarak a járókelőket

2023. szeptember 29. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztráliában a tavasz egyet jelent az ausztrál szarkák költési időszakával, ami azt is hozza magával, hogy az állatok elkezdik megtámadni a bicikliseket, járókelőket, igazából bárkit, akit fenyegetésnek érzékelnek a fészkeik és a fiókáik számára, írja a Business Insider.

Az ausztrálok több trükköt bevetnek, hogy védekezzenek a madarak ellen: vödörrel a fejükön járnak, szemeket ragasztanak a fejük tetejére, és szarvakat a biciklissisakjukra. A szarkák azonban nem felejtenek: akár öt évvel később is emlékeznek azokra, akiket fenyegetőnek tartanak. Ráadásul az illetőnek nem is kell közel mennie a fészekhez: több mint százméteres körzetben védik az állatok a fiókáikat.

Egy szarka kerékpárosra csap le az ausztráliai Newcastleben – Fotó: Darren Pateman / Fairfax Media / Getty Images
Egy szarka kerékpárosra csap le az ausztráliai Newcastleben – Fotó: Darren Pateman / Fairfax Media / Getty Images

A támadások általában nem veszélyesek, a legtöbb áldozat egy-két súrlódással megússza, de volt már néhány szerencsétlen haláleset is miattuk, és olyanról is írtak már az ausztrál újságok, hogy egy biciklisnek a szemét próbálta kikaparni egy madár. Az állatok valamiért kifejezetten gyűlölik a kerékpárosokat és a gyereket. Szakértők szerint ez azért van így, mert félnek mindenkitől, aki eltakarja az arcának egy részét (a biciklisek a sisakkal és / vagy szemüveggel), vagy kiszámíthatatlan, mint a gyerekek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!