Egy orosz képviselő álhíre alapján röhögte körbe a kormánymédia a német külügyminisztert

2023. szeptember 14. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem viccel: 560 napot dolgozik egy évben”, és „nem a legélesebb kés a német balos” – élcelődött a kormányközeli Mandiner és a megafonos Bohár Dániel azon a videón, amiben állítólag a német külügyminiszter arról beszél, hogy 560 napot dolgozik egy évben. A hírt még a közmédia híradója is lehozta. Az AFP Ténykérdés kiderítette: Annalena Baerbock ilyet nem mondott, a hírt pedig egy orosz ENSZ-képviselő terjeszthette.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szeptember 11-én járt Kijevben. Ezután egymás után jelentek meg azok a cikkek és bejegyzések a magyar kormányhoz közeli médiafelületeken, ahol elismételték egy orosz ENSZ-képviselő állítását, aki szerint Baerbock a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „560 napot dolgozik egy évben”.

Baerbock viszont nem beszélt „munkáról”. Egyik mondata, ahol az 560 napot említi, némileg félreérthető, a teljes beszédből viszont egyértelműen kiderül, hogy az „560” az orosz invázió kezdete óta eltelt napok számára vonatkozott, nem pedig az egy évben található napokra

– írja az AFP. Megnézték és a német és angol kulcsszavas keresés csak egyetlen forrást adott ki az idézetre: Dmitrij Poljanszkijnak, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselőjének egy X (korábbi nevén Twitter) bejegyzését. Az ő bejegyzését idézi több magyar poszt és cikk. Egyébként a német közösségi médiában is gúnyolódtak a kiragadott részleten, de senki nem állította, hogy a külügyminiszter ennyit dolgozna.

„És igen, az üzenetem ott, és az üzenetem mindennap a több mint 560 napon, az elmúlt évben, az hogy: nemcsak segítünk nektek, de mellettetek állunk, ameddig csak szükségetek van ránk”

– mondta a külügyminiszter. Az AFP meg is kérdezte a német külügyminisztériumot, akik tisztázták, hogy „Baerbock külügyminiszter asszony kijevi útja során kifejezte, hogy Németország határozott és megbízható támogatást nyújt Ukrajnának az orosz támadó háború több mint 560 nappal ezelőtti kezdete óta”. A látogatás napján épp (szeptember 11.) épp 560 napja tartott az orosz–ukrán konfliktus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!