Ember legyen a talpán, aki tudja még követni, hány darabra esett szét a Jobbik

2023. szeptember 7. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Most, hogy Vona Gábor bejelentette, hogy Második Reformkor néven pártot alapít, érdemes röviden felidézni, hogy ez hanyadik új kezdeményezés, amely az egykor (2015 első hónapjaiban) még a Fideszt önállóan is megközelítő Jobbikból sarjad.

A 2018-as választások után Vona Gábor lemondott Jobbik elnöki posztjáról, néhány hónappal később pedig zászlót bontott Toroczkai László formációja, a Mi Hazánk. Eddig egyelőre messze ez a legsikeresebb poszt-Jobbik alakulat, a Mi Hazánk 2022-ben már a parlamentbe is bejutott.

Pártalakítással próbálkozott az egykori jobbikos Bencsik János is. A Polgári Válasz nevű szervezet nem sok vizet zavart a politikai küzdőtérben, Bencsik pedig ma már Szijjártóék jóvoltából főkonzul Torontóban.

A 2022-es választások előtt Varga-Damm Andrea is alakított egy pártot Reformerek néven, azonban végül nem indultak el az országgyűlési megmérettetésen.

Talán már csak a fanatikusok emlékeznek arra, hogy Volner János is létrehozott egy saját szervezetet, amelyet szerényen csak Volner Párt névre keresztelt el. A tavalyi választásokon ők sem álltak rajthoz (bár Volnernek elévülhetetlen érdemei voltak a választási törvény átszabásában), viszont májusban még átnevezték magukat Huxit Pártnak. Hamarosan ettől az ötlettől is elálltak, Volner pedig azóta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötelékében folytatja, külgazdasági attasé lett Szingapúrban.

És akkor ott van még Jakab Péter és a Nép Pártján Mozgalom, amely augusztus végén szintén párttá alakult. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy még mindig létezik a Jobbik is, amely nemrég nevet változtatott (Jobbik-Konzervatívok most már hivatalosan), a választmányának éléről pedig a napokban távozott az ősjobbikos Szabó Gábor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!