DNS-technológiával küzdene egy francia kisváros az utcán hagyott kutyaszar ellen

2023. július 17. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

Talán nem kell bemutatnunk, hogy milyen elképesztő fejlődésnek számított a bűnüldözés számára a DNS-technológia. Évtizedek után kapnak el egy icipici minta segítségével bűnözőket, vagy azonosítanak be rég elveszettnek hitt embereket. Egy francia kisvárosban most úgy döntöttek, hogy egy egészen elterjedt, de nem túl sikeresen üldözött bűntett ellen is bevetik a módszert:

DNS-technológiával azonosítják majd be, kik hagyják az utcán a kutyagumit.

A dél-franciaországi Béziers városában nyálmintát vesznek majd a kutyáktól, hogy az utcán hagyott kutyaszar „termelőjét” visszakövethessék. A járdán talált ürüléket a város begyűjti és megvizsgáltatja, majd az adatokat elküldik a rendőrségnek, amely a nyilvántartásban szereplő adatok alapján azonosítja a kutyatulajdonost, aki akár 122 eurós (kb. 46 ezer forintos) számlát is kaphat, amiért a városnak kellett feltakarítania helyette a kakit.

Emellett a kutya DNS-mintájáról kiállítanak egy dokumentumot is, amit a kutyasétáltatóknak maguknál kell hordani – ha ezt nem teszik, 38 eurós bírságot szabhatnak ki rájuk.

A projekt egyelőre két évig fog futni, kísérleti jelleggel. Robert Ménard helyi polgármester, egykori újságíró és a Riporterek Határok Nélkül társalapítója szerint a lakosoknak és a turistáknak is elegük van a város járdáin hagyott ürülékből. „Megszámoltuk, és havonta több mint 1000 »csomagot« szedünk össze, néha csak a városközpontban sokkal többet. Ez így nem mehet tovább” – mondta.

Azokkal szemben, akik nem helyi lakosok, kicsit engedékenyebben járnak majd el az amúgy népszerű úti célnak számító városban. „Ha összeszedik a kutyapiszkot, nem fogjuk őket zavarni. Nem vagyunk idegengyűlölők. Nem a külföldiek jelentik a problémát, hanem a helyiek, akik nem takarítanak” – mondta a szélsőjobboldali politikus.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!