Egy csapásra több mint 51 millió dél-koreai fiatalodott meg egy-két évvel

2023. június 28. – 06:44

Egy csapásra több mint 51 millió dél-koreai fiatalodott meg egy-két évvel
Egy dél-koreai férfi, aki a nemzetközi számítás szerint még csak 45 éves, míg a koreai rendszer szerint már 47 éves – Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új törvénynek köszönhetően több mint 51 millió dél-koreai arra ébredhetett szerdán, hogy egy-két évvel megfiatalodott. A tavaly decemberben elfogadott és most életbe lépett jogszabály Dél-Koreában is bevezeti a nemzetközileg használt életkori meghatározást, és véget vet egy évtizedek óta húzódó vitának, írja a CNN.

Az ázsiai országban ugyanis másképp számolják az emberek életkorát, mint a világ legtöbb részén. Rögtön kétféle rendszert is használnak, ami a nemzetközi sztenderddel keverve már rengeteg kavarodást és félreértést okozott.

A nemzetközi számítás szerint az életkor arra vonatkozik, hogy hány éve született az illető, az életkor nullától indul. A dél-koreai rendszer nem így számol, emiatt a dél-koreaiak mindig egy-két évvel idősebbnek mondták magukat.

A Kínából származó számítási mód szerint a csecsemők megszületésükkor egyévesnek számítanak, minden január elsejével eggyel nő az életkoruk. Egy másik rendszerben – amit naptári életkornak lehet fordítani – a csecsemők nulla évesek, amikor megszületnek, és újév napján eggyel nő az életkoruk.

A régi számítási mód érvényben marad még egy ideig, többek között a gyerekek beiskolázása miatt, ami életkor alapján történik. Alkoholt vagy dohánytermékeket pedig attól az évtől vehet valaki, amikor betölti a 19. életévét. Nem számít, hogy ki melyik hónapban született, a születési évet nézik csak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!