Kiműtötték az eddig ismert legnagyobb vesekövet: akkora, mint egy grapefruit, és olyan nehéz, mint négy hörcsög

2023. június 15. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN adott hírt róla, hogy Srí Lankán június 1-jén eltávolították egy beteg vesekövét, ami a Guinness Rekordok Könyve szerint átvette a vezetést a legnagyobb és a legnehezebb vesekő kategóriában is az elődeitől.

A Colombo katonai kórházban egy grapefruit nagyságú, banán hosszúságú és négy hörcsög súlyú vesekövet műtöttek ki egy szerencsétlenül járt páciensből. Kicsit kevésbé kreatív mérőszámokkal ez 13,372 centiméteres hosszt és 801 grammos súlyt jelent.

A korábbi hosszúsági rekorder 13 centiméteres volt, ezt Indiában szedték ki valakiből 2004-ben, és egy pakisztáni vesekő tartotta a súlyrekordot 620 grammal.

A vesekő szilárd megkeményedés vagy kristályos felhalmozódás a vesében, ami a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik. Viszonylag gyakori jelenség, az emberek 10 százalékát érinti élete során valamikor, kutatások szerint pedig az is előfordulhat, hogy egyre gyakoribbá válik a jövőben. Persze a grapefruit nagyságú kövek extrém ritkák, ezek általában apró felhalmozódások, amelyek ugyan fájdalmasak lehetnek, de vizelet útján is távozhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!