Bejgli, Flódni és Guba után vajon hogy fogják hívni az új sörényeshangyász-bébit?

2023. június 15. – 12:21

Bejgli, Flódni és Guba után vajon hogy fogják hívni az új sörényeshangyász-bébit?
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Másolás

Vágólapra másolva

Már láthatja a közönség a budapesti állatkertben két hete született sörényeshangyász-kölyköt, olvasható az állatkert közleményében. A május 31-én született, tehát most már kéthetes bébi idejének nagy részében anyja hátára csimpaszkodva cipelteti magát.

A legjobban délelőtt 10 órakor látni, mert ilyenkor a gondozók látványetetést is tartanak a sörényes hangyászoknál. Bár az állatkertben már az 1800-as évek végén is éltek sörényes hangyászok, egy több mint száz esztendőn át tartó szünet után 2014-ben fogtak bele újra a tartásukba. Akkor érkezett a ma is meglévő két tenyészállat, Isabela és William, akik az elmúlt hónapokban töltötték be tizedik életévüket. Az
érkezésekor még igen fiatal állatok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen már 2016-ban, 2018-ban, illetve 2020-ban is született egy-egy kölykök, a mostani utód tehát már a negyedik a sorban.

A korábbi hangyászbébik azóta már felnőttek, és más állatkertekbe (Csehországba,
Ausztriába, Hollandiába) költöztek. A legifjabb budapesti sörényes hangyász nemét egyelőre még nem állapították meg, így mostanáig nevet sem kapott. Igaz, a korábbi hangyászbébik is uniszex, éspedig édességekre utaló neveket kaptak: az elsőt Bejglinek, a másodikat Flódninak, a harmadikat pedig Gubának nevezték el.

A sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) Dél-Amerikában őshonos, de természetes élőhelyén ritkulóban van és természetvédelmi szempontból sebezhetőnek számít, így az állatkerti szaporítás hozzájárulhat a faj megmentéséhez. A faj a vendégízületesek közé tartozik, ahová a lajhárokat, illetve az övesállatokat, vagyis a tatukat is sorolják. Legközelebbi rokonaik a fán lakó dolmányos hangyászok, viszont nem állnak közeli rokonságban a hangyászsünökkel, ez utóbbiak ugyanis tojásrakó emlősök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!