Ha kedveli a filmes bakikat, itt van egy kevésbé ismert az Egri csillagokból

2023. június 4. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Várkonyi Zoltán monumentális filmjében, az Egri csillagokban szereplő karórás török katona úgy lett a nemzeti kulturális emlékezet része, hogy ez a snitt nem is található meg az 55 éve készült alkotásban. Azért terjedhetett el ez a tévhit, hogy benne van, mert a film készültekor az Ország-Világban megjelent egy fotó, amin tudatják, ötezer kiskatona szerepel majd a filmben, ők alakították a török sereget. A statisztákat pedig órával a kezükön örökítették meg, amikor bemutatták, milyen korabeli ruhákat viselnek.

A promotions.hu most előszedett egy olyan jelenetet, ami nem annyira közismert, mint az óra, viszont tényleg benne van a filmben. Nem ismeretlen amúgy a filmet kutatók közt, hiszen már 2010-ben is írtak róla.

A forgatásnál a tüzes kerék elindításakor a Magyar Néphadsereg két vagy inkább három katonája segédkezett, akik nem tudtak olyan gyorsak lenni, hogy a kép bal szélén, a videón 2:21-nél ne lehessen őket felfedezni.

Éppen csak látszódnak, de ha figyelmesen nézzük, és a bal oldalra koncentrálunk, nem pedig a kerékre, akkor jól kivehetően ott vannak. A gyakorlóruhájuk jellegzetes színe árulkodó.

A filmet egyébként nem Egerben vették fel, hanem Pilisborosjenőn, ott építették fel a várat. A forgatás költségei 45 millió forintra rúgtak, ami mostanában 4,6 milliárdnak felelne meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!