Ön szerint sincs elég delfin a Balatonban? Csatlakozzon Kozsó kampányához!

2023. május 23. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Balaton a magyar tenger – tudja ezt Kozsó (polgári nevén Kocsor Zsolt) is. Ha pedig tenger, akkor delfinek – fűzte tovább a tényeket a zenész-producer, aki állítása szerint most éppen arról próbálja meg meggyőzni a legfelsőbb döntéshozókat, hogy

kellenek delfinek a Balatonba.

Erről beszélt pár napja a Frizbi TV-n Hajdú Péter műsorában.

A videón a 43. perctől hallgatható meg, ahogy Kozsó levezeti: az inspirációt a Balaton delfinesítéséhez az adta neki, hogy az amerikai tengerparti házánál összebarátkozott az ottani delfincsaládokkal.

Nem új ötlet ez egyébként, már pár éve is beszélt arról, hogy a Balaton is megérdemelne néhány barátkozósabb fajta nagyhalat, de állítása szerint akkor csak viccelt.

A gondolat csírája viszont közben növekedésnek indult, Kozsó pedig arra jutott, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem elképzelhetetlen dolog delfinekkel teletelepíteni a Balatont, vannak ugyanis úgynevezett édesvízi delfinek is, akik vígan eléldegélhetnének a sajnos csak becenevében tengerben. Az énekes (és párja) amúgy láthatóan alaposan beleásták magukat a témába, felvilágosították a delfinügyekben láthatóan nem annyira jártas Hajdút, hogy Braziliában, Indiában és Kínában is élnek édesdelfinek, ráadásul nagy bajban vannak, mert eddig 14 alfaja volt, most meg már csak 9, tök indokolt lenne tehát mentőakció. Azaz a Magyarországra telepítésük.

Mielőtt azonban Ön is Magyar Delfinmentő Bizottság tettre kész tagjává esküdne fel, hűtsük le gyorsan a kedélyeket:

Ahogy a likebalaton.hu-nak Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmagyarázta, a helyzet nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet:

„Ez nem úgy működik, hogy idehozunk egy halat és beengedjük a vízbe, ráadásul a delfin emlős, és a Balatonhoz hasonló környezetben nem élne meg. Noha édesvízi delfin egy valós faj, de például a kínai folyami példányai kihaltak, ráadásul ennek a fajnak sem lenne alkalmas egy édesvízű tó, hiszen folyami élőlények” – magyarázta.

Ráadásul a haltelepítésnek szigorú szabályai vannak, és bármilyen jó szándék ellenére az ökoszisztémát veszélyeztetjük azzal, ha idegenhonos fajokat engedünk a természetbe – szögezte le a szakember.

De ne álljanak a mocskos tények senkinek az útjába!

„A Balatonban még nincsenek, de majd lesznek” – ígérte a műsorban a rendíthetetlen Szomorú Szamuráj. Németországban volt egy próbálkozás tíz éve – magyarázta – „de nem figyeltek oda. De most én megcsinálom” – szögezte le.

„Megoldom. Nagyon keményen dolgozunk rajta” – részletezte terveit arra kérdésre, hogy mégis hogy.

Nyugodjunk meg tehát: így vagy úgy, de lesznek egyszer delfinek a Balatonban magyar tengerben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!