Egy cég majdnem szó szerint vette Douglas Adams regényének címét, és megépíti a vendéglőt a világ végén
2023. május 14. – 13:11
„Van egy elmélet, miszerint, ha egyszer kiderülne, hogy mi is valóban az Univerzum, és mit keres itt egyáltalán, akkor azon nyomban megszűnne létezni, és valami más, még bizarrabb, még megmagyarázhatatlanabb dolog foglalná el a helyét. Van egy másik elmélet, amely szerint ez már be is következett.” – írja Douglas Adams híres regényében, aminek a teljes címe: Vendéglő a világ végén: A teljesen pontatlanul elnevezett Galaxis-trilógia második része – Vacsora után pedig egy ital kíséretében megtekinthetik az Univerzum felrobbanását.
Hogy innen származik-e a francia Zephalto cég ötlete, nem tudni, mindenesetre a tervük az, hogy létrehoznak valamit, ami földi körülmények között a lehető legközelebb van ahhoz, hogy egy vendéglő legyen a világ végén. Ez pedig nem más, mint:
- egy étterem, ahol Michelin-csillagos fogásokat szolgálnak fel
- egy luxus-léghajó fedélzetén
- 25 ezer méteres magasságban
- ami nagyjából az atmoszféra és a világűr határvidékének tekinthető.
A tervek szerint a hatalmas ballon, aminek a kabinjában az exkluzív étterem lesz, másfél óra alatt ér fel a 25 ezer méteres magasságba, hat vendéggel és két pilótával a fedélzeten (utóbbiak vélhetőleg a pincérek szerepét is betöltik). Odafenn három óra lesz a vacsorára, illetve a csillagos égbolt látványában gyönyörködni, majd újabb másfél óra a landolás. Mindez 120 ezer euróba kerül majd fejenként, ami nagyjából 44 millió forintot jelent. A cég tájékoztatása szerint 2025 közepére lehet asztalt foglalni legkorábban, és 10 ezer eurós előleget kell letenni. Ha beindul az üzlet, a cég évi 60 repülést tervez.
Az árban a 6 órás repülés és a vacsora mellett benne van egy előzetes, kötelező konzultáció is pszichológussal, aminek a célja az, hogy felkészítse az utasokat a lehengerlő látványra. Szakértők szerint ugyanis komoly sokkhatást jelenthet, amikor valaki ilyen módon szembesül azzal, milyen apró porszem is valójában a végtelen univerzumban.
Bár a látvány garantáltan fantasztikus lesz, az étel már nem annyira. Aki evett már repülő fedélzetén, jól tudja, mennyire ízetlennek érződik odafenn az étel. Ennek nem csak az az oka, hogy mikróban megmelegített egyenkaját adnak a légitársaságok, hanem az is, hogy a repülőgépek száraz levegője, és a felszíninél kicsit alacsonyabb nyomás nem kedvez az ízérzékelésünknek.