Fónagy János az inflációról: Auchanba járok, lakótelepibe, ami hál' isten tele van

2023. május 8. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A DK képviselője, Dávid Ferenc az élelmiszer-inflációról kérdezte volna hétfőn a parlamentben Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, de helyette Fónagy János államtitkár válaszolt, amiből megtudhatta mindenki: Auchanba jár, azok pedig tele vannak.

Dávid Ferenc a KSH legfrissebb jelentését idézte, miszerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 13,1 százalékkal csökkent. „Ha esetleg nem ön intézné a bevásárlásait, államtitkár úr, akkor nem lenne fogalma az orbáni propaganda mögötti valóságról” – indította el személyes irányba felszólalását Dávid.

Fónagy részéről először a sokszor hallott válasz érkezett: „Nem először mondom el önnek, hogy a szomszédban zajló háború, és az arra meghozott szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést hoztak egész Európába”. Ezután viszont hirtelen személyes fordulatot vett az államtitkári viszontválasz:

„Én hetente kétszer járok vásárolni Auchanba, lakótelepi Auchanba, hál' isten tele van vevőkkel, az áru tele van polcokkal”

– fordította meg válaszában az államtitkár a polc és az áru logikus kapcsolatát. „Nem vitás, magasak az árak, de azok csökkenek és ez reményeink szerint az év végére egy számjegyűvé fognak mérséklődni” – folytatta. Végül újabb szellemes elemmel zárt: „Ön árnyékkormányként az árnyékot mondja, engedje meg, hogy én a fényekre is hivatkozzak.”

Dávid Ferenc elkapta a személyes szálat Fónagy válaszában:

„Azt hittem, államtitkár úr a CBA-ba, Reálba vagy a Coopba jár – mert ezek magyar láncok egyébként, csak jelzem –, és nem az Auchanba.”

Dávid szerint a magyarázkodás arra utal, hogy a kormány továbbra sem fogja fel, hogy mekkora a baj. Fónagy rövid válaszában is maradt a korábbi hangvételnél:

„Szegény édesanyám erre mondta volna, hogy ajvé, ha csak az árnyékkormány 13 pontja lenne számunkra a remény.”

Majd papírjára pillantva hozzátette: A kormány mindent megtesz, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatottságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!