Kína cenzúrázná a mesterséges intelligenciát, hogy ne mondjon rosszakat a kommunizmusról

2023. április 25. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

A ChatGPT megjelenése óta még jobban előtérben került az a kérdés, hogy milyen hatással lesz életünkre és az emberi civilizációra a mesterséges intelligencia fejlődése és terjedése. Hány ember veszítheti el a munkáját az AI miatt? Tényleg valósággá válhat a Terminátor-filmek világa, és az AI egyszer az emberiség ellen fordul? Persze ezek is fontos és súlyos kérdések, de Kínát nem ezek a dilemmák foglalkoztatják. A New York Times szerint az országot irányító Kínai Kommunista Párt cenzúrázná a ChatGPT-hez hasonló technológiákat, így például nem kritizálhatnák a kínai vezetőket.

Ez mit jelent a gyakorlatban? A mesterséges intelligencia által generált tartalmaknak tükrözniük kell a „szocialista alapértékeket”, kerülniük kell minden olyan információt, ami „alááshatja az államhatalmat és a nemzet egységét.” A tervezett szabályozás szerint a vállalatoknak garantálniuk kell, hogy a chatbotjaik tiszteletben tartják a szellemi tulajdont, valóságnak megfelelő szövegeket és képeket hoznak létre, miközben sokszor még maguk a kutatók sem értik, miért kreál valótlan információkat az AI.

Mindez egyébként pont a kínai techcégeket hozná hátrányba nyugati versenytársaikkal szemben.

A ChatGPT hivatalosan nem érhető el Kínában, viszont a hírek szerint a kínai kormány arra utasított weboldalakat, hogy távolítsák el a ChatGPT említését, illetve a mesterséges intelligencián alapuló megoldásaikat.

(Business Insider)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!