Haza, kard, távolba révedés és József Attila: magyar politikusok találkozása a költészet napjával

2023. április 11. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Verje meg az Isten, nem egyszer, de százszor, ki magyar létére idegenhez pártol!”

– így szólá a költő, Pósa Lajos soraival Boldog István április 11-én, a magyar költészet napján a néphez. A közösségi médiában posztolgató politikusok PI-tojásokat találtak egész hétvégén a kertben, de nem kellett megállniuk kedden sem az influenszerkedéssel. József Attila születésnapja alkalmából, a magyar költészet napjára ugyanis megannyi lehetőség tárházát nyitották ki politikusaink az újabb lájkok reményében.

Ha önkényes kategóriákat próbálnék a politikusok által posztolt versek alapján készíteni, az első helyen állnának azok, akik stílszerűen József Attila szülinapján József Attilát posztoltak. Bányai Gábor az Áldalak búval, vigalommalhoz nyúlt, míg Hoppál Péter a Reménytelenül című verssel szállt versenybe. Varga Judit úgy fogalmazott, „Én dolgozni akarok. Elegendő harc, hogy a múltat be kell vallani.” Míg Vitályos Eszter Mamázva, szmájlizva fejezte ki, hogy

Aztán Boldoghoz hasonlóan erős volt a hazaszerető, sokszor harci kedv is egy másik kategóriában: Szalay Bobrovniczky Kristóf például egy Batsányi-idézettel beszélt arról, hogy „a hazáért élni, szenvedni, s jót tenni, ügye mellett önként s bátran bajra menni”. Persze volt ennél egyszerűbb hazaszerető is:

Végül pedig az igazán kreatívok között szeretnénk külön köszönetet mondani Novák Katalinnak ezért a teljes verscsokorért, Varga Mihálynak a budai nyugdíjasok versszavalásáért, Nagy Jánosnak azért, hogy összegyűjtötte a tíz legszebb magyar szót, köztük például azt, hogy kard, vér és szűz.

Nem tudnánk persze soha elég hálásak lenni Csák Jánosnak ezért a messzibe bámuló, esztétikus képért sem, meg Karácsony Gergelynek a fiataloskodó-szlemmeres posztjáért, de azért bárhogy is nézzük, talán Ujhelyi István úgynevezett „rendhagyó, meghökkentő” költészet napjáról szóló posztja lesz azért a nap végére mégis csak az, amire már szavak sem maradnak:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!