Quentin Tarantino 60 éves lett, és egy filmmel még lóg nekünk

2023. március 27. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Quentin Tarantino amerikai filmrendező ma ünnepli a hatvanadik születésnapját. Tervei szerint ebben az évben nyugdíjba is vonulna – de mielőtt még végleg szögre akasztaná a köpenyt, elkészíti tizedik (ígérete szerint utolsó) filmjét.

Tarantino húszéves rendezői pályája során összesen kilenc filmet készített (ha a két Kill Bill-filmet egynek számoljuk – ahogy Tarantino is teszi), és már évekkel korábban kijelentette, hogy nem tervez élete végéig dolgozni, tíz filmet fog rendezni, és hatvanévesen felhagy a filmkészítéssel, hogy más területeken is kipróbálja magát boldog nyugdíjas éveiben. Korábban írt már regényt is, de arról beszélt, szívesen rendezne minisorozatot, és a színházban is kipróbálná magát.

A hatvanadik életévét ma betöltötte, de a gondtalan tornácon ücsörgés még várat magára, az utolsó (?) filmjével ugyanis még tartozik a nagyközönségnek. A The Hollywood Reporter március közepén azt írta, már erre sem kell túl sokat várni: a lap forrásai szerint Tarantino már megírta a forgatókönyvet, és ősszel a forgatások is megkezdődhetnek. A filmről nem sok részlet derült ki eddig, a Hollywood Reporter információi szerint a munkacíme „A filmkritikus”, és a 2001-ben elhunyt legendás kritikus, Pauline Kael életét dolgozza majd fel.

Ha igaz a hír, és a szerencse is mellé társul, az is lehet, hogy még idén valóban visszavonulhat. Már ha akar.

Nehéz lenne röviden összefoglalni, mi mindent ért el a rendező húszéves pályafutása alatt (nos, mégis össze lehet: mindent, az Oscartól kezdve a halhatatlan popkultúrális ikon státuszig). Álljon itt inkább szerény öt perc negyvennégy másodperc a Tarantino-filmek ikonikus pillanataiból:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!