Vajon mi a különös ezen a képen? Tizenegy focistát lát, vagy sokkal többről van itt szó?

2023. március 10. – 05:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a képen egy focicsapat tagjai vannak. Elsőre semmi különös. Elárulom azért, hogy itt jóval többről van szó annál, minthogy ez a társaság piros mezt öltött, és beállt egy közös fotóra, szóval ne higgyen a szemének. Ezen a képen matematikusok láthatók, akik közül néhányan talán fociznak is. De sokkal fontosabb, hogy ők a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatói, és azért álltak össze focicsapattá, mert 2008 és 2022 között ők tizenegyen nyerték el az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) kutatási pályázatát.

Fotó: Szilágyi Gergely
Fotó: Szilágyi Gergely

Ez amúgy elég nagy szó, mert ezt a támogatást nem szokták csak úgy nyakló nélkül osztogatni. Az ERC működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Az egyik kategóriában (Advanced Grant) például karrierjük csúcsán lévő, iskolateremtő, az utóbbi 10 évben jelentős tudományos eredményeket elérő kutatók 2,5 millió euró, azaz kb 950 millió forint összegű támogatást kapnak 5 évre. Ezt a tizenegyből hét matematikus nyerte el. Emellett hárman a fiatal kutatóknak járó, 2 millió eurós Consolidator pályázaton nyertek, a 10 millió eurós Synergy Grantet pedig a most 75 éves Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke nyerte el a világhírű Barabási Albert Lászlóval és a cseh Jaroslav Nešetřillel közösen.

És hogy ne beszéljünk teljesen a levegőbe, álljon itt néhány példa arról, hogy mégis mik azok a matematikai témák, amelyeknek a kutatásában fantáziát lát az ERC. Szóval ennek a „focicsapatnak” a tagjai foglalkoznak a prímszámok viselkedésével, különös tekintettel az ikerprím-sejtésre és a Goldbach-sejtésre, konvex alakzatok geometrikus és kombinatorikus tulajdonságaival, zaj-érzékeny folyamatokkal és jelenségekkel vagy éppen diszkrét geometriai és kombinatorikus problémákkal. Ugye minden világos?

A csapat tagjai:

Balról jobbra állósor: Abért Miklós, Szemerédi Endre, Pintz János, Bárány Imre, Lovász
László, Pyber László, Pach János
Balról jobbra első sor: Stipsicz András, Pete Gábor, Tardos Gábor, Szegedy Balázs

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!