Kik azok, akik nem szeretik Zámbó Jimmyt?! Hát a momentumosok

2023. február 27. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ön is szokott álmatlanul forgolódni, az Élet nagy kérdésein töprengve? Például azon, mi a helyzet mostanában Zámbó Jimmy megítélésével? Ugye, Önt sem hagyja nyugodni, hogy nem lehet tudni, pontosan kik és miért szeretik 2023-ban Zámbó Jimmyt? És kik azok, akik nem?! És ami a legfontosabb: milyen pártra szavaznak azok, akik nem szeretik a Király zenéit?!

Nyugodjon meg, az IDEA Intézet által készített, és az rtl.hu-n közzétett reprezentatív felmérés minden álomkergető kérdésére választ ad.

Csapjunk is a lovak közé:

Az online felmérésben a megkérdezettek majdnem fele azt mondta, „egyáltalán nem szereti” Jimmy dalait, 30 százalék szerint ez „hangulatfüggő”, és csak 9 százalék mondta azt, hogy „nagyon szereti”.

De azok se nagyon hallgatják, akik nagyon szeretik, az összes megkérdezettnek ugyanis csak a 2 százaléka válaszolta azt, hogy rendszeresen hallgatja Zámbó Jimmy zenéit. 58 százalék egyáltalán nem hallgatja, 27 százalék pedig csak akkor, ha véletlenül épp az szól a rádióban.

Az énekesnek a 60 év felettiek körében van a legtöbb rajongója.

Legkevésbé a 40-49 évesek (66 százalék), és az aktív álláskeresők (59 százalék) kedvelik Jimmyt.

2023-ban Zámbó Jimmy rajongóit a községekben élő (körükben 12 százalék szereti nagyon a dalait), alacsonyabb iskolai végzettségű (a 8 osztályt végzettek 27, a szakmával rendelkezők 13 százalék mondta ezt) és rosszabb anyagi helyzetű (az önmagukat „nélkülözőként” jellemző válaszadók 24 százaléka szereti) emberek között kell keresni.

A diplomások 63 százaléka viszont egyáltalán nem szereti Jimmy dalait, és a fővárosiak 52 százaléka is hasonlóan nyilatkozott.

Oké, de mi van a pártokkal?

Nos, az Idea felmérése szerint a Jobbik szavazói szeretik a legjobban Jimmyt (20 százalék). A skála másik végén a Momentum szavazói állnak, 71 százalékuk válaszolta azt, hogy egyáltalán nem szereti Zámbó Jimmy dalait.

A Fidesz és a DK szavazói egyébként meglepő módon hasonló véleményen vannak, ha nem az ország állapotáról, hanem Zámbó Jimmy művészetéről van szó. A DK-sok 8, a fideszesek 11 százaléka nagyon szereti, 44 illetve 45 százalékuk pedig egyáltalán nem szereti.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran hallgatnak Zámbó Jimmy-dalokat, a jobbikosok közül válaszolták a legtöbben, hogy „időközönként” (19 százalék). A momentumosok ebben a kérdésben is kiugró elutasításról tettek tanúságot, 82 százalékuk válaszolta azt, hogy egyáltalán nem hallgatja a Király számait.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. január 30 – 2023. február 15. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt.

Nem véletlenül foglalkoztatták a fenti kérdések az RTL-t, novemberen debütált a csatorna streamingfelületén, az RTL Pluszon a Zámbó Jimmy életéről készült sorozat, A Király, amiről a Telexen is írtunk kritikát. Többek között olyan megállapításokat tettünk, hogy

a Jimmy-sorozat eddig az egyik legjobb magyar produkciónak tűnik a sorozatműfajban az elmúlt 20 évből.

A hatása viszont kérdéses, az IDEA felmérése szerint a nézők 67 százalékának egyáltalán nem befolyásolta a sorozat a Zámbó Jimmyről kialakult véleményét, 22 százalékuk válaszolta, hogy kedvelőtlenebb lett róla a véleménye, és csupán 11 százalékuk válaszolta, hogy kedvezőbb lett róla a véleménye, miután megnézte a sorozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!