Et nunc iterum tempus supremorum comitium venit – latinul szólalt fel Hiller István a parlamentben

2023. február 27. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Hát ismét eljött a főispánok kora! Lépést kell tartani a változásokkal, így felszólalásomat én is ennek megfelelően teszem meg” – kezdte napirend előtti felszólalását az MSZP-s Hiller István hétfőn a parlamentben.

„Olim lingua officialis dietae Regni Hungariae lingua Latina fuit. Et nunc iterum tempus supremorum comitium venit! Loquere lingua Latina iterum necesse et modernum est! A Magyar Királyság Országgyűlésének hivatalos nyelve a latin volt. És most ismét elérkezett a főispánok kora. Latinul beszélni ismét szükséges és modern dolog. Nem kellene itt megállni! Olyan széles az új feudalizmusba vezető út, annyi lehetőség nyílik még!”

Hiller István – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hiller István – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Felszólalásában Hiller latinra fordította a Nemzeti alaptanterv nevét (Norma fundamentalis studiorum nationalis), Pató Pál-díj (Premium de Paolo de Pato nominatum) alapítására tett javaslatot, valamint Ludas Matyi és Döbrögi konfliktusáról beszélt, mondandóját latin fordulatokkal tűzdelve.

„Most azt hihetnék, hogy viccelődöm, de az a legszörnyűbb, hogy ez teljesen komoly, teljesen komolyan beszélek. Így aztán: Rogo dominum ministrum seu secretarium rei publicae in more aetatis novae similiter in lingua Latina responsum dare. Arra kérem Miniszter, illetve Államtitkár Urat, hogy az új korszak rendjének megfelelően hasonlóképp latinul válaszoljon.”

Kövér László házelnök figyelmeztette Hillert, hogy mivel a magyar Országgyűlés hivatalos nyelve a magyar, nem kérhet senkit arra, hogy latinul tegyen felszólalást. A házelnök hozzátette, ő egyébként semmit nem értett Hiller felszólalásából.

Hillernek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, arról beszélt, hogy a liberálisok mindig mindenen csak gúnyolódnak, de a nemzeti oldal tűri ezt a gúnyolódást, és azért nevezte át vármegyéknek a megyéket és főispánoknak a megyei kormányhivatalok vezetőit, mert ezek történelmi elnevezések, Szent István idejében születtek, csak a második világháború után változtatták meg őket a kommunisták. „Az elmúlt harminc évben önök csak gúnyolódni tudnak” – mondta az államtitkár, és visszautalt a magyar jobboldal sérelmeinek origójára, az SZDSZ-re, akik Rétvári szerint Antall Józsefet gúnyolták.

„Igen, mi büszkék vagyunk rá. Igen, önök gúnyolni fognak érte. Ez a mi osztályrészünk. (…) A gúnyolóknak nem állítottak szobrokat. Azoknak nincs szobor állítva, akik gúnyolódtak a főispánokon vagy eltörölték a főispáni pozíciót, de kiváló főispánoknak, akik az életüket is adták Magyarországért, nekik vannak szobraik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!