Végre térképen is láthatjuk, kik maradtak a béke pártján

2023. február 18. – 19:34

Végre térképen is láthatjuk, kik maradtak a béke pártján
A térkép – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani, háborúval sújtott időkben fontos tudni, a világ mely országai, államai, területei vannak a béke, illetve melyek a háború mellett. Egyszeri adatvizualizátorként természetesen már régen felmerült bennem, hogy egy táblázatban, grafikonon, vagy térképen mutassam meg olvasóinknak a világ ilyen felosztását.

Ám akárhányszor is kezdtem bele, mindig beleütköztem egy falba: nem volt elég adatom az ábrázoláshoz.

És ha lenne is, hogyan osztanám fel a világot? Hány fajta ország van eleve? Kettő? Békepárti és háborúpárti? Vagy több? Aki nem békepárti, még nem feltétlenül háborúpárti, csak úgy van bele a világba, különösebb vélemény, pártiság nélkül? Vagy talán nem is kategóriákban kéne gondolkodni? Hiszen ha infláció se csak úgy van, vagy nincs, akkor egy ország is lehet többé vagy kevésbé békepárti, vagy béke-nem-párti, vagy háborúpárti, vagy háború-nem-párti? És honnan tudni, hány százalékban ilyen- vagy olyanpárti egy állam? Mit mutasson a fenyegető Y tengely?

Egyre többet rágtam magam rajta. Nézzük meg az országokat darabszámra? Essen ugyanolyan súllyal latba egy kínai háborúpártiság, mint egy Pitcairn-szigeteki? Vagy területi alapon kellene megmutatni, a világ hány négyzetkilométere békepárti, mennyi nem? És ugyanannyinak számoljuk a szárazföldi területet, mint a vízfelszínit, ahol csak páran csónakáznak? És egyébként is mi van, ha egy nagy kiterjedésű országot szinte alig laknak, míg a másikban meg a brüsszeli szankciókat leszámítva is nyomorognak egymás hegyén-hátán a népek? Vannak-e országok, akik vacillálnak, egyik nap békepártiak, a másik nap meg nem?

Sajnos túl sokáig halogattam ezt a vizualizációt, ez a csatahajó elúszott, lefőtt a kávé a gulyáságyúban, a mai évértékelőn Orbán Viktor lelőtte a sztorit és elárulta, mely országok nem „szivárogtak át a béketáborból a háborúsba”:

Maradtunk hát ketten: Magyarország és a Vatikán.

Nekem így nem is maradt más feladatom, mint térképen ábrázolni ezt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!