Láncfűrésszel estek neki a fogorvosok a szegedi elefánt agyarának, majd kicsit flexeltek is rajta

2023. január 21. – 19:44

Láncfűrésszel estek neki a fogorvosok a szegedi elefánt agyarának, majd kicsit flexeltek is rajta
Volt agyar, nincs agyar! – Fotó: Szeged Zoo

Másolás

Vágólapra másolva

Rájár a rúd a Szegedi Vadaspark elefántjára, szegény pici Shah Rukhra. A 14 éves elefánt pár éve került Szegedre, miután 2017-ben lerakták az Indiai Elefántház alapkövét, majd félmilliárd forintnyi gazdaságfejlesztésre szánt uniós pénzből 2018-ra elkészült az épület. Három fiatal bikával nyitottak, közülük Shanti és Shah Rukh közel egyidős, egyforma erejű volt. Bár végül Shah Rukh lett a vezér, ezt időnként vitatta Shanti, így néha eldurvultak köztük a dolgok. Ezért a vadasparknak lépnie, Shantinak pedig mennie kellett. Persze nem az utcára tették ki a szűrét, 2019-ben az ukrajnai Mikolajiv Zoo fogadta be. Helyette érkezett a kicsit fiatalabb Félix Veszprémből, akivel már jobban megtalálta a hangot Shah Rukh.

De elég a múltidézésből, lássuk a lényeget! Miért kerültek elő a fűrészek és flexek Szegeden?

Nos, Shah Rukh a nagy tüfekedésben talán észre sem vette, hogy agyarai rendellenes szögben, összetartó irányban nőttek, mondhatni bandzsák, bandzsagyarak voltak. Egy idő után azonban már biztos neki is feltűnt, mivel annyira összeértek, hogy enni sem tudott rendesen, ezt pedig azért észre szokta venni az ember elefánt. Ráadásul az ormányát se tudta rendesen lógatni tőlük, az agyarak kiemelték az elefánt legjellegzetesebb szervét.

Lógatta is emiatt az ormányát, vagyis pont, hogy nem lógatta, mert nem tudta, viszont feszült és ideges volt.

Ezt viszont már az ápolók sem nézték jó szemmel, nem mintha agyargyűlölők lennének, csak szívükön viselik az állatok jólétét. Ezért állatorvosokkal közösen tervet kovácsoltak, majd a gondozókkal és egyéb állatkerti dolgozókkal akcióba léptek. Egy gyors szuri kábító lövedék után röntgenfelvételen vizsgálták meg, meddig nyúlik a fogideg,

ugyanis a töméshez már nem nagyon fűlött az orvosok foga.

Amikor mindent megvizsgáltak, előkerült a láncfűrész, és volt agyar, nincs agyar!

A vágás után jöhetett a flex, amivel szépen leszedték a sorját, tompították az éleket, kicsinosítgatták a csonkokat. És mit szólt mindehhez Shah Rukh? Az elefánt jól viselte az altatásos fogászati kezelést, viszont még furcsállja a mini agyarakat, és mivel elszokott a rendes ormányozástól, azt is kiselefánthoz hasonlóan használja. Ha meglátogatnák, a Szegedi Vadasparkban megtalálják!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!