Egyre több boltban kapcsolják ki az italhűtőt a rezsi miatt, de vajon mennyi pénzt lehet spórolni ezzel?

2022. december 27. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapokkal ezelőtt indult a trend, és ma már tényleg nem lehet nem észrevenni: országszerte éjjel-nappalik, kisboltok, nagyobb ábécék sorra kapcsolják ki az italhűtőiket, hogy így spóroljanak a villanyszámlán.

A meleg (és drága) kóláért nem kárpótol, de adja magát a kérdés: vajon mennyi pénzt lehet így megfogni? Megéri ez a boltnak? Vagy ugyanolyan látszatintézkedés, mint a munkahelyi telefontöltés tiltása? Hogy pontosan mennyit spórolnak a boltok, és mennyi a vásárlói panasz, annak utánakérdeztünk, a válaszokkal hamarosan jelentkezünk.

Hogy mennyit fogyaszt egy kereskedelmi italhűtő, azt elég sok miden befolyásolja, például a mérete, az elhelyezése, hogy hány fokra van állítva, hogy amúgy milyen idő van, hogy mennyit nyitogatják, stb. Az ilyen készülékeket forgalmazó Interlevin oldala azt írja, egy nagy, 800-1000 literes, dupla üvegajtós hűtő nagyjából 7-11 KWh-t eszik naponta, induljunk ki ebből a tapasztalati adatból, annak is a közepéből, azaz napi 9 KWh-ból. Ez a legsúlyosabb rezsidémon kategóriás áramárral, bruttó 182 forinttal számolva napi 1638 forint.

De hogyan aránylik ez egy kisbolt napi forgalmához, tényleg annyira nehéz lenne kitermelni, hogy inkább a kikapcsolást választják? A magyar kiskereskedelemben 25% körüli a standard árrés, vagyis egy hűtőből egy nap kb. 6500 forintnyi terméket kell eladni, hogy az visszahozza a saját üzemeltetése árát. Az üdítők átlagos árának én most a legnagyobb éjjel-nappali kisbolt-hálózat, a Manna ABC, és az ott kapható sima Coca-Cola kiszereléseinek árát vettem: egy 0,33-as doboz 300, egy félliteres üveg 400, egy nagy, 2,25 literes üveg 800 forint.

Tehát egy ezer literes üvegajtós hűtőből el kell adni egy nap:

  • 22 kis doboz kólát,
  • vagy 16 kisüvegeset,
  • vagy 8 nagy üvegeset,

hogy az kitermelje a saját villanyszámláját.

Ugyanitt arra szeretnénk mindenkit kérni, hogy ezekre a számokra hivatkozva NE kezdjen el veszekedni a sarki kisbolt eladójával, hogy meleg a kóla, kapcsolja már vissza a hűtőt, úgysem ő döntött arról, hogy ki kell kapcsolni. A cukros üdítő, mint olyan, a műfajából adódóan amúgy is elég egészségtelen és környezetszennyező, mindenki jobban jár, ha az erre szánt pénzt mondjuk a Telex támogatására költi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!