Perelhetnek a nézők az Egyesült Államokban, ha félrevezeti őket a film előzetese

2022. december 24. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól perelhetnek az Egyesült Államokban a mozinézők, ha a trailer félrevezető a filmhez képest, írja a The Guardian. A precedens abból származik, hogy két néző be akarja perelni a Universal Pictures-t, amiért az előzetesben látottakkal ellentétben nem szerepelt a Yesterday című filmben Ana de Armas színésznő.

Peter Michael Rosza (San Diego) és Conor Woulfe (Maryland) azt állítják, hogy fejenként több mint 3,99 dollárt költöttek azért, hogy megnézhessék a Richard Curtis rendezte vígjátékot az Amazon Prime-on, de kiderült, hogy a de Armasszal leforgatott jelenetek nem kerültek be végül a filmbe.

Az év elején benyújtott csoportos kereset szerint a rajongók az előzetes alapján arra számítottak, hogy a kubai színész feltűnik majd a filmben. Ennek megfelelően az olyan fogyasztóknak, akik erre vártak, nem biztosított semmilyen értéket a film, áll a keresetben.

A Universal arra kérte Stephen Wilson amerikai kerületi bírót, hogy utasítsa el a panaszt, azzal érvelve, hogy a trailerekre az az Egyesült Államok alkotmányának első módosítása vonatkozik, amely garantálja a szólásszabadságot. Wilson határozatában azonban elutasította a stúdió érvelését, mondván, hogy az előzetesek nem a szólásszabadság, hanem a kereskedelmi szövegek kategóriájába esnek, és az őszinte reklámozásra vonatkozó törvények hatálya alá tartoznak.

„A trailer lényegében egy olyan reklám, amely a filmet árulja” – írta a bíró.

A csalódott rajongók legalább 5 millió dollárt követelnek a Universaltól. A cég képviselőjét még sikerült elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!