Ókori római nasit találtak a Colosseum alatt

2022. november 25. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Magvakat, gyümölcsöket, olívabogyó maradványait találták meg régészek a kétezer éves épület csatornáiban. A gladiátorharcok nézői olívából, gyümölcsből és dióból készült nassolnivalót fogyaszthattak, írja a BBC. A helyszínen füge, szőlő, cseresznye, szeder és dió maradványai is előkerültek.

A régészek medvék és nagymacskák csontjait is megtalálták, ezeket az állatokat valószínűleg az aréna vadászjátékai során ejtették el.

Az ehhez hasonló maradványok pillanatképet adnak „azok szokásairól, akik az előadások során ide érkeztek” – mondta Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója. A kutatók szerint a medvék és az oroszlánok csontjait valószínűleg az egymással megküzdeni kényszerülő állatok és gladiátorok hagyták hátra. Kisebb, kutyákhoz tartozó állatcsontokat is találtak.

A kutatás egyébként 2021 januárjában kezdődött, körülbelül 70 méternyi lefolyót és csatornát ürített ki a Colosseum alatt. A régészek robotokkal navigáltak az aréna összetett vízelvezető rendszerében. Az ásatás során ókori érméket is találtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!