Rámosolygott a Nap a NASA űrszondájára

2022. október 29. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Mosolygáson kapta a Napot a NASA Napdinamikai Obszervatóriuma: a szonda éppen olyan pillanatban készített képet a csillagról, hogy az úgynevezett koronalyukak mosolygós arcot formáztak.

Az űrkutatási hivatal a Twitteren osztotta meg a fotót, amelyen a mosolyt a napszél gyors kitörései által okozott koronalyukak okozzák. Persze a kommentelők azonnal hasonlóságot találtak például a Teletabik mosolygó gyerekfejű napocskájával vagy a Szellemirtók óriás pillecukorszörnyével is.

Annak a jelenségnek egyébként, hogy élettelen tárgyakban (esetünkben a koronalyukas Napban) arcokat látunk, van külön neve is: pareidoliának hívják, és azt takarja, amikor bizonytalan és véletlenszerű ingereket konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk. Ilyen az is, amikor a felhőkben különböző állatok alakját látjuk, de az is, amikor egy visszafelé lejátszott lemezen értelmes üzeneteket vélünk felfedezni.

A NASA obszervatóriumának az a célja, hogy megvizsgálja, hogyan alakul a naptevékenység, és hogyan befolyásolja az űr időjárását. A 2010. február 11-én felbocsátott űrszonda a Nap belsejét, légkörét, mágneses terét és energiakibocsátását méri.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!