Elárverezik Steve Jobs egykori számítógépét

2022. október 19. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i Bonhams aukciósház elárverezi a számítástechnika történelmének egy kicsi, de fontos darabkáját: azt a Macintosh SE számítógépet, amit Steve Jobs használt hat éven át.

Jobs 1985-ben hagyta el az általa alapított Apple-t, hogy a Next nevű, szintén számítógépekkel foglalkozó startupot felépítse (illetve ekkor vette meg George Lucastól is a számítógépes grafikával foglalkozó cégét, amiből később a Pixar lett). Jobs a Next korai éveiben használta a most elárverezett gépet, ami egyébként ma is működik, az eredeti billentyűzetével, egerével, és 20 megabájtos háttértárával. Ugyan a fontosabb személyes és céges dokumentumokat már rég letörölték róla, a mai napig tele van érdekességekkel, Jobs jegyzeteivel különféle találkozókról, a cég fejlesztési terveiről és az utazásairól. A gépen egyébként egy ősrégi Microsoft Word van telepítve, de nem Jobs, hanem a lánya, Lisa nevére regisztrálva.

1994-ben Jobs egy marketinges projekthez használta utoljára a gépet, majd elajándékozta a mostani tulajdonosának, aki most aukcióra bocsátotta, és névtelen kívánt maradni. Jobs egyébként 3 évvel később tért vissza az Apple-höz, ami akkoriban a csőd szélén billegett, és az ősellenség Bill Gates 150 millió dolláros befektetésének köszönhette a túlélését. A cég a következő évben piacra dobta a legendás iMac G3 sorozatot, amit az iPod, az iTunes, majd az iPhone követett, és az Apple hamarosan a világ legértékesebb cégévé vált.

A Macintosh SE-re október 25-én lehet majd licitálni, a kikiáltási ára 200 ezer dollár, vagyis kb. 85 millió forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!