A brexit következményei miatt is lett óriási bukás „a brexit fesztiválja”

2022. október 15. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Számvevőszéki vizsgálat indul a „brexit fesztiváljának” nevezett brit rendezvénysorozattal kapcsolatban, amelyre a jelek szerint az előrejelzett vendégszám kevesebb mint 1 százaléka volt kíváncsi – írja a Guardian. A brit portál szerint a fesztivál kudarcának okai között a vastagon ott vannak a brexit következményei is.

Theresa May akkori miniszterelnök még 2018-ban jelentette be, hogy Festival UK*2022 néven rendezvénysorozatot tartanak majd idén a brit kreativitás bemutatására az EU-ból való kilépés után. Jacob Rees-Mogg brexit-ügyi miniszter az eseményt „a Brexit fesztiváljának” nevezte, később aztán hivatalosan átnevezték azt Unboxed festivalra (ez magyarul körülbelül Kicsomagolt fesztivál).

A szervezők a rendezvényre eredetileg 66 millió látogatót vártak, de egy idei korábbi becslés szerint azon mindössze 238 ezren vettek részt. A több mint száz városban tartott kiállításokból, előadásokból és egyéb programokból álló sorozat költségvetése 120 millió font, azaz körülbelül 60 milliárd forint volt.

A fesztivál kudarcát látva most egy kétpárti brit vizsgálóbizottság felkérte a számvevőszéki feladatokat ellátó National Audit Office-t, hogy az „segítsen a végére járni annak, hogyan lehetett ennyi adófizetői pénzt ilyen kevés haszonnal elherdálni.” A Guardian egy részletes cikkben próbálta meg összeszedni, a rendezvény szervezői korábban milyen problémákat azonosítottak, és nagy meglepetésre ezek között ott volt:

  • a brexit miatti munkaerőhiány, ami miatt a szervezőknek nehéz volt alkalmi munkásokat találni a rendezvényekre,
  • a brexit miatti általános ellenszenv a fesztivállal kapcsolatban,
  • és a brexit miatti drágulás az EU-ból behozott termékekkel kapcsolatban, kezdve az alapanyagoktól egészen a bonyolult technológiákig.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!