Valaki 38 millió forintnyi dollárt adott egy 140 éves Levi's farmerért

2022. október 12. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

87 400 dollárért (kb 38 millió forint) kelt el egy vintage Levi’s farmernadrág, amire Michael Harris farmer-archeológus talált rá évekkel ezelőtt egy elhagyatott új-mexikói bányában – írja a Daily Mail. A nadrág, amit a farmergyűjtők Szent Gráljának tartanak, az 1880-as években készülhetett.

A több mint 142 éves farmert egy 23 éves San Diegó-i vintage ruhakereskedő, Kyle Haupert vásárolta meg október elején egy vintage fesztivál árverésén. A licit 76 000 dollárról indult, végül Haupert ajánlotta a legtöbbet, 87 400 dollárt. A vásár után Haupert értékes szerzeményéről Instagram oldalán is posztolt.

A farmer belsejébe varrt cédula a szakértők szerint arról árulkodik, hogy a nadrág az első Levi’s farmerek egyike lehet, még az aranyláz éveiből. A cédulán ugyanis az a felirat szerepel, hogy „fehér munkaerő által készített”. Ez a mondat arra az 1882-es amerikai törvényre utal, ami megtiltotta a kínai munkásoknak, hogy az Egyesült Államokba belépjenek. 1890-től ezt a feliratot már nem használták többé.

Az árverést egy Brit Eaton nevű figura vezényelte, aki szintén nagy szakértője a vintage cuccoknak, és az 1990-es évek óta farmerekkel is kereskedik. Eaton azt mondta, hogy a Szent Grál-farmert öt évvel ezelőtt vásárolta meg 23 000 dollárért.

A Levi’s farmer a maga 87 400 dolláros értékével bekerült a világ legdrágább farmerjei közé – bár ez az összeg semmi ahhoz képest, amit a világ valaha volt legdrágább farmerjáért fizettek. Ez 1,3 millió dollár volt egy Secret Circus Clothing darabért, bár a történethez az is hozzátartozik, hogy a millió dolláros nadrág árát a zsebekre varrt 15 gyémánt dobta meg igazán.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!