45 év után nyugdíjba megy Darth Vader hangja

2022. szeptember 24. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

James Earl Jones 45 év után azzal búcsúzik a Star Wars-univerzumtól, hogy hivatalosan is aláírta Darth Vader hangjogait, visszavonul a szerepétől, írja a Vanity Fair.

Jones ezzel átadta a karakter hangjogait a Lucasfilm és a Respeecher számára. Utóbbi egy ukrán cég, amely archív felvételek és mesterséges intelligencia használatával alkot új mondatokat már nem élő, vagy a szerepükből kiöregedett színészek hangjából. Erre főként azért van szükség, mert amióta a Star Wars a Disney-hez került, egymásnak adják a kilincset az univerzumhoz készülő új előzménysztorik: a karaktereket játszó színészek viszont nem lesznek fiatalabbak.

Ilyen típusú hangalkotást használtak nemrég a Boba Fettről szóló sorozatnál a fiatal Luke Skywalker, az Obi-Wan Kenobiban pedig Darth Vader esetében. Jones eredetileg visszavonulásával „fel akarta számolni” Vader karakterét, később azonban belement, hogy Vader hangját mégsem adná új szinkronszínésznek.

George Lucas először 1977-ben kérte fel Jonest, hogy legyen Vader hangja. A szinkronizálással a színész hírnevet (és 7000 dollárt) szerzett, ezután pedig több tucat projektben adta ő Vader hangját. Jones emellett több mint 60 éves karrierje alatt a színészi pályán is nagyot gurított: azon kevesek közé tartozik, aki elnyerte az EGOT-díjegyüttest (Emmy, Grammy, Oscar, Tony).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!