21 méteres cannolót dobtak össze Szicíliában, majd befalták az egészet

2022. szeptember 12. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A világ legnagyobb cannolója címének büszke és ricottafoltos tulajdonosai lettek azok a cukrászok, akik vasárnap összedobott édességükkel megdöntötték az eddigi Guinness-rekordot – újságolták el örömmel a szicíliai lapok. A rekord megdöntésére a a sziget közepén fekvő Caltanissettában került sor, ahol már hónapok óta készült rá a csapat Lillo Defraia cukrászmester felügyelete alatt.

Az eddigi rekordról kissé ellentmondásos információkat találtunk, de hát ugye Szicíliát nem a németesen precíz nyilvántartási miatt szeretjük. A Guinness oldalán egy floridai cannolo szerepel még 2014-ből, 120 kiló alatti súllyal, a helyiek szerint ez sehol sincs a Cataniától kicsit északra fekvő Aci Bonaccorsi 2018-as cannolójától, ami 8 méter hosszú, 25 cm átmérőjű és 135 kilogramm súlyú volt, a mostani híradások legtöbbje szerint pedig a megdőlt rekordot 2016-ban állították be egy 5 méter hosszú, 96 centiméteres átmérőjű, 600 kilogrammos édességgel. De a lényeg az, hogy a caltanissettai cannolo mindenen túltesz:

21 méternél is hosszabb, és 700 kiló ricottát nyomtak bele.

Egy jó szakértésért az olaszok nem mennek a szomszédba, a rekordkísérletben természetesen részt vettek a különböző szakmai egyesületek szakácsai és cukrászai Olaszország minden tájáról. A világrekorder cannolo sorsa végül beteljesedett,

ingyen kiosztották az érdeklődőknek, akik az utolsó morzsáig fel is falták.

A cannolo Szicília egyik jellegzetes, világszerte népszerű édessége. Maga a szó egyesek szerint csövecskét jelent, mások szerint a canna (cukornád) szóból származik, ugyanis régebben ebből készült az a cső, amire a lisztből, tojásból, és cukorból készült, néha desszertborral felütött tésztát feltekerik, mielőtt ropogósra sütik és megtöltik. A töltelék krémes ricottából készül, ami a kardamomtól nyeri jellegzetesen fűszeres ízét. Néha kandírozott gyümölcsöt is tesznek a masszába, a szicíliaiak pedig a cannolo kilógó részeit – mint szinte minden édességet, ami a kezük ügyébe kerül – előszeretettel szórják meg gazdagon pisztáciával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!