Cinegék a nádirigó ellen: melyik legyen az év madara?

2022. június 29. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is meghirdette a Magyar Madártani Egyesület a szavazását arról, hogy mi legyen az év madara.

A 2023-as cím jelöltjei:

  • Barkóscinege
  • Függőcinege
  • Nádirigó

Ezek közül a madarak közül válthatja majd valamelyik a 2022-es kiemeltet, a zöld küllőt. A vízmenti madarakról rövid leírást is közölt az MME, ebből közlünk mi egy még rövidebb verziót.

Balról jobbra: függőcinege, barkóscinege, nádirigó – Fotó: AFP
Balról jobbra: függőcinege, barkóscinege, nádirigó – Fotó: AFP

A barkóscinege „hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein: természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori” madár. Télen is a nádasokban él, állandó madarunk.

A függőcinege „folyó- és állóvizek, puhafás hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét”. A barkóscinegéhez hasonlóan ő is a nád vagy a gyékény magjait fogyasztja télen.

A nádirigó „a legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk, álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel”. Vízi rovarokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, pókokkal, alkalmilag apró halakkal táplálkozik.

A szavazást és a madarakról szóló bővebb leírást az MME oldalán találja meg. A szavazás jelenlegi állása szerint egyébként a két cinege fej-fej mellett van, néhány szavazat választja csak el őket egymástól. A nádirigó egy kicsit lemaradva követi őket, de nem tűnik behozhatatlannak az előny, eddig még csak párszáz szavazatot adtak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!