Zseniális megoldással járt túl a kíváncsi újságírók eszén a Népegészségügyi Központ trollja

2022. május 04. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencven nap után csupán átláthatatlan diagramot és Word-dokumentumba ömlesztett számokat kapott az Átlátszó Müller Cecíliáéktól. Közérdekű adatigénylésükben a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) arra kértek választ, hogy a napi regisztrált koronavírus-fertőzöttek között hányan vannak oltottak, és arról is kértek adatot, hogy pontosan milyen vakcinát kaptak.

A válaszban szokás szerint sok köszönet nem volt, de óriási eredmény, hogy most már szinte biztos, hogy létezik az NKK-n belül az Adatzavarosító Főosztály alá tartozó Trollcsoport, ahol valószínűleg a hónap dolgozója lesz, aki az alábbi újságíró-szomorító megoldást kiagyalta.

Az alábbi ábra sajnos rendelkezésére állt a hivatalnak, és sajnos feketén-fehéren kiderül belőle, hogy a beoltott koronavírus-fertőzöttek pontosan milyen típusú vakcinát kaptak:

Fotó: NNK / Átlátszó
Fotó: NNK / Átlátszó

FEKETE-FEHÉR!

– csaphatott a homlokára a Trollcsoport dolgozója, hogy a színes kördiagramot tényleg fekete-fehérben küldje el az adatigénylésre. Ebből még az álmából pezsgősdugóval felzavart Merkely Béla se tudná hirtelen megmondani, ki milyen oltást kapott!

Az Átlátszó most újból elkérte az adatokat, és talán kétszer 45 nap után meg is kapják azokat.

Az NKK megoldását a következőképp értékeljük:

  • Időhúzás: 8/10
  • Trollkodás: 7/10
  • Adatvisszatartási innováció: 10/10
  • Normalitás: 0/10


Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass