Nem sokkal a nagy napja előtt elpusztult Milltown Mel, New Jersey sztármormotája

2022. február 3. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nappal a nagy napja előtt, január 31-én elpusztult Milltown Mel, a New Jersey állambeli sztármormota, aki éveken át, minden február 2-án megjósolta, hogy meddig tart még a tél – írja az Npr című hírportál.

„Az év egyik nehéz időszakában halt meg, akkor amikor a legtöbb mormota téli álmot alszik. Azon leszünk, hogy a jövő évre megtaláljuk az utódját” – írták gondozói, a Milltown Wranglers csoport tagjai a Facebookon, és hozzátették, hogy New Jersey állam lakói kövessék, hogy Mel unokatestvérei mit jósolnak, meddig tart még a tél. A kommentek alapján Mel már most sokaknak hiányzik, mások viszont azt írták, hogy ne keressék Mel utódját, inkább hagyják a mormotákat a saját természetes közegükben.

Az Egyesült Államokban egészen 1887-ig nyúlik vissza az időjárást megjósolni próbáló hagyomány, amely szerint ha a mormota nem látja meg az árnyékát, korán jön a tavasz. Idén Észak-Amerikából és a világ más tájairól több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án hajnalban a Gobbler's Knob nevű dombocskán, hogy megnézzék, Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e az árnyékát.

Phil idén meglátta az árnyékát, és ahogy ezt bejelentették, az összegyűltek kántálva kiabálták: „még hat hét”! - írja a CNN.

Punxsutawney Phil a leghíresebb mormota, de ahogyan Milltown Mill népszerűsége is mutatja, nem az egyetlen. Phil vetélytársa, a New York-i Chuck például pont az ellenkező előrejelzéssel állt elő, korai tavaszt vár.

A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

Magyarországon a medveárnyék-észlelés az időjós hagyomány, és február 2-án Hugi, a fővárosi állatkert medvéje meglátta az árnyékát. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!