Képesek navigálni a szárazföldön az aranyhalak, ha kerekeket szerelnek az akváriumukra

2022. január 10. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Képesek navigálni a szárazföldön az aranyhalak – írja a Reuters egy izraeli tanulmány alapján. A Ben-Gurion Egyetem kutatói kerekekkel és elektromos motorral szerelték fel az aranyhalak akváriumait, amikben lézersugarak érzékelik a halak mozgását. Egy, a járműbe szerelt számítógép figyeli a halak mozdulatait, és azokat követve indítja el az akváriumot valamelyik irányba.

Forrás: Ronen Zvulun / Reuters
Forrás: Ronen Zvulun / Reuters

„Meglepő módon nem tart sokáig egy halnak megtanulni vezetni – mondja Shachar Givon kutató. – Először meg vannak zavarodva. Nem értik, mi történik körülöttük, de nagyon gyorsan rájönnek, hogy összefüggés van a mozdulataik és a jármű mozgása között.”

A tanulmányban hat aranyhal vett részt, mindegyikük tíz vezetésórát kapott. Minden alkalommal, ha az egyikük elérte a kutatók által kitűzött célt, haltápot kapott jutalmul. A kutatók azt is megállapították, hogy egyes aranyhalak jobban vezetnek, mint mások.

Annak bebizonyítása, hogy a halak a természetes környezetükön kívül is képesek navigálni, fontos lehet az állatok képességeinek megértésében. Segev hozzátette: a halak „nagyon fontos és nagyon okos teremtmények”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!