Így hekkelte meg egy MOME-s és egy ELTE-s hallgató a mátranováki Fanyűvővel a Blikket

2022. január 4. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Hátborzongató: újra látták a mátranováki Fanyűvőt, az emberszerű lény iszonyatos szagot árasztott” – ilyen címmel jelent meg „szinte horrorfilmbe illő részletekkel” egy full komoly cikk a Blikken hétfőn, ami aztán megjárta az Origo tudományrovatát is.

A Blikk tudományos cikkében megszólal a fiatal tudós, aki a saját szemével látta és saját fényképezőjével lefotózta a szörnyet, és aki a részletes beszámolójában olyanokat mondott a lapnak, mint hogy a terepen lévő barátjával úgy háromnegyed óra után „különös, bűzös szagot” kezdtek el érezni. „Mint a mosatlan, pállott, zsíros haj, olyan volt, csak sokkal intenzívebb. Amikor már szinte elviselhetetlen volt a bűz, egyszer csak megláttunk valamit a szemünk sarkából, az egyik tufabucka tetején, egy koszosfehér foltot. Mint egy ülő, nagy kutya, olyan volt. Felkapta a fejét, valahogy furcsán, természetellenesen hátra hajtotta, cirregett egyet és felegyenesedett. Kaptuk a gépünket, hogy lefotózzuk a jelenést” – mondta még.

Az úgynevezett fiatal tudóst a cikk szerint Karmos Balázsnak hívják, és még olyanokat is mondott, mint hogy a jelenés „természetellenes gyorsasággal, mégis légies könnyedséggel, hatalmasakat lépve kezdett futni az erdő felé. Futás közben olyan hangokat adott ki, mint a szú a fában, csak sokkal-sokkal hangosabban és hátborzongatóbban.”

Karmos Balázs fiatal tudós le is fotózta a jelenést. Beküldte a Blikknek. A Blikk meg publikálta. De Karmos Balázs fiatal tudós már előre szólt, hogy sajnos csak egy darab képe van, de az is nagyon pixeles, mert nagyon bele kellett zoomolni.

Innentől átadom a szót kollégáimnak:

Kolléga 1: „Konkrétan nem ismer ilyen nevet a Google”.

Kolléga 2: „Körülbelül húsz másodperces keresés kellett a csávó nevéhez, a képhez az Instagramján, és a MOME-s projektjeihez.”

Kolléga 3: „Ez tényleg két MOME-s dilije, évek óta ezt csinálják már, tolják ezeket a beszámolókat helyi újságoknak.”

Kollégáim tehát pár perc alatt, egy gyorskereséssel eljutottak oda, hogy a fotókat K. Takács Márton, MOME-hallgató csinálta, akinek a portfóliójában konkrétan benne van a Blikkben közölt jelenéses kép, és aki az Instagramjára is hasonló fotókat tölt fel, így láthatóan a jelenés egy folyamatban lévő projekt része. Takács Instájáról pedig megismerhetjük a valódi Karmos Balázs fiatal tudóst, aki valójában egy barátja, Kazsimér Soma, aki nem MOME-s, hanem ELTE-s.

A Telex megkereste Takácsot, de csak annyit mondott, ez a projektje még hónapokig tart majd.

És még alig kezdődött el 2022!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!