Huszonkét hónapig készült a kistarcsai internálótábor makettje – gyufából

2021. november 23. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőtt rátérnénk a címbeli építmény taglalására, egy magát megnevezni nem kívánó kollégám sztoriját osztanám meg az olvasókkal.

Történt ugyanis, hogy egyszer börtönlátogatáson volt Sopronkőhidán, ahol beszélgetett néhány fogvatartottal, és főleg arra volt kíváncsi, ki mit csinál, hogy ne unatkozzon. Egyikük mondta, hogy felépítette gyufából az Eiffel-tornyot.

„Mondom neki, hogy az azért durva. Mekkora? Hát, kb. másfél méter. Mire én, úúú, ááá, itt aztán tényleg van idő az elmélyült munkára. Erre a faszi: van benne működő lift is.

Én: o_O ????

Végül sajnos nem tudta megmutatni, mert a műhelyben volt, ahová nem lehetett csak úgy bemenni.”

Kiss János kistarcsai nyugdíjas 2017-ben kezdte el művelni ezt a nagy türelmet igénylő hobbit, olvasható a Kistarcsai Híradó novemberi számában.

A Kistarcsai Központi Internálótábor makettjét nyolcvanezer gyufából építette, a munka huszonkét hónapig tartott. Ez 2230 doboz gyufát jelent, vagyis a költség sem elhanyagolható, körülbelül hatvanezer forintot költött rá, mire elkészült.

Elsősorban veszi a gyufát, de rengeteget kap a szomszédaitól, ismerőseitől és Keresztesi Feritől. A svéd Korona gyufa a legjobb, mert könnyebb hajtogatni, formásabbak, kevés bennük a selejt.

Az alkotásokat a kistarcsai általános iskola tornatermében lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!