Friderikusz újabb kanyarja a kiflitolvajozó sajtós ügyében: álnév volt a Csenterics, de igenis van sajtósa, egy külföldön élő férfi

2021. november 5. – 12:07

Friderikusz újabb kanyarja a kiflitolvajozó sajtós ügyében: álnév volt a Csenterics, de igenis van sajtósa, egy külföldön élő férfi
Fotó: Screenshot a Friderikusz podcastból

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, lassan véget ér az elmúlt másfél hét legforróbb médiaügyi történése, amely a Friderikusz Produkció Blikkben megjelent nyilatkozata nyomán robbant ki. Nézzük sorban a váratlanul begyűrűző dráma állomásait.

A nyilatkozat

Október 26-án megjelent egy nyilatkozat a Blikk.hu-n, amelyben a Friderikusz podcast sajtósa, Csenterics Ágnes mérleget vont a tévés újságíró legújabb projektjének nézettségi és gazdasági teljesítményéről. Állítása szerint eddig 11 millióan nézték Friderikusz podcastját, mégis mostanáig 25 millió forintos mínusznál tart a vállalkozás.

A Csenterics Ágnes néven megszólaló sajtós ebben a nyilatkozatban keményen neki ment a podcast hallgatóságának is: „Mindössze a nézők 0,7 százaléka jár el a jó erkölcs szabályai szerint, azaz, ha igénybe vesz egy tartalomszolgáltatást, azért fizet is. Adásonként egy-egy nézőnek elég lenne mindössze 150 forintot fizetnie, de nagy részük még ennyit sem hajlandó áldozni. Elképzelni sem tudjuk, mi járhat azoknak a fejében, akik megtehetnék, de nem fizetnek, viszont rendszeresen megnézik vagy meghallgatják műsorainkat. Ahogy egyetlen kiflit sem lehet büntetlenül ellopni a boltból, és ahogy egy kifli előállítása, ugyanúgy a műsorok előállítása is pénzbe kerül, amit a fogyasztónak – ha minimálisan is – meg kellene téríteni. Ha a nézők befizetéseikkel nem vállalják át a műsoraink előállításának költségeit, mert nyereségre nem törekszünk, nem marad más választásunk, mint reklámokkal megszakítani az interjúkat”.

A halott rendező

Másnap a Media1.hu nevű portálon megjelent egy cikk, amely azt járta körül, hogy ki lehet az a titokzatos Csenterics Ágnes, aki Friderikusz sajtósaként nyilatkozott. Az írás szerint a sajtókapcsolatokkal foglalkozó személy utolérhetetlen, és a szakmabeliek sem ismerik. Volt ugyanakkor egy ilyen nevű tévés rendező, aki 77 éves korában tavaly meghalt.

Friderikusz visszaszól

Egy nappal később a Media1 cikkére Friderikusz lényegében azt reagálta, hogy mindegy, létezik-e a Csenterics Ágnes nevű sajtós. „Döbbenten és értetlenül nézem azt a hatalmas energiát és szívósságot, amellyel a Media1 főszerkesztője, Szalay Dániel a Friderikusz Produkció sajtósa nyomába eredt, hogy kiderítse, ki is ő. Megdöbbentett, hogy egy újságírónak ekkora baromságokra van ma energiája.” „Ha van sajtós, úgysem fog szóba állni vele, mert nem hagyom neki. Ha nincs sajtós, a végeredmény tulajdonképpen ugyanaz” – közölte Friderikusz a műsorában.

Megszólalt a család

A történet ott kaphatott gellert, amikor megszólalt Csenterics Ágnes néhai férjének a lánya, Fellegi Mária, aki a Media1-nek azt mondta, hogy a Friderikusz Produkció visszaélt a halott rendező nevével, a család pedig jogi lépéseket fontolgat Friderikusz ellen. Fellegitől azt is megtudhattuk, hogy Friderikusz évtizedek óta kapcsolatban volt az érintett családdal: „Nem tudom felfogni, hogy Sanyi ezt tette Ágnes emlékével, nem értem, hogyan juthatott odáig, hogy a 2015-ben eltemetett Édesapám, Fellegi Tamás újságíró halott, tavaly decemberben eltemetett feleségének nevével (Csenterics Ágnes) visszaélt. Sanyival a családomnak 1975 óta volt kapcsolata. Miért teszi ezt velünk? Nem értem ezt az egészet, nem értem Sanyi indítékát sem”.

Az ügyben többen véleményt nyilvánítottak, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Bizottsága elmarasztalta Friderikuszt. A szervezet állásfoglalása szerint a tévés etikai vétséget követett el az ügyben.

Színre lép a külföldön élő férfi

Így jutottunk el a csütörtök estéig, amikor Friderikusz újabb közlményt adott ki a témában. Eszerint a Friderikusz Produkciónak „igenis van sajtósa”, ez pedig nem Csenterics Ágnes, hanem egy külföldön élő férfi, akinek a nevét nem árulta el Friderikusz. A tévés szerint a külföldön élő férfi adta ki Csenterics Ágnes álnéven a nyilatkozatot, ő ezt nem látta, mert neki csak telefonon olvasták be a szöveget. Ez pedig állítása szerint hiba volt.

„Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy én, aki több évtizede dolgozom a magyar televíziózásban, nem lépek közbe azonnal, ha azt látom, hogy egy volt tévés kolléganő, sőt, egy elhunyt kolléganő neve szerepel a cikkben?” – tette fel a költőzi kérdést Friderikusz a nyilatkozatában.

„Ennek ellenére – és ez a dolog erkölcsi része – nem vagyok hajlandó áthárítani a felelősséget a munkatársamra, azért nem, mert a cég nevében kiadott információért mindenképpen nekem kell vállalni a felelősséget. Egyébként az elhunyt rendezőnő családjával felvettem a kapcsolatot, és elnézést kértem. Mindenkinek nagyon köszönöm, aki megértette, hogy nem a kapzsiság és nem a nyerészkedés mozgat!”

– zárta Friderikusz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!