Printeljen magának 3D-s Nyelves Nyalógép Robot!

2021. október 16. – 11:48

frissítve

Printeljen magának 3D-s Nyelves Nyalógép Robot!
Fotó: Pathy Miklós / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Sokak nagy álmát valósította meg Miklós, amikor megalkotta a Napirajz kedvelt figurájának, a Nyelves Nyalógép Kicsirobotnak 3D-s nyomtatható verzióját. Így már nincs háztartás, ahol Nyalógép nélkül kellene maradniuk Grafitember rajongóinak. Ha valaki egy stadion alatt élt volna, és nem ismerné a Nyelves Nyalógép Robotot, ő az:

Kép: Merényi Dániel / Telex
Kép: Merényi Dániel / Telex

Az alkotó még arra is ügyelt, hogy napirajzhoz illően elegendő szívás is maradjon a kiprintelt modellel, a lánctalpakat oldalra fektetve kell kapargatni, az illesztéseket pedig vadul reszelgetni. Igen kreatív kihívás a nyelvpörgető tengely megvalósítása is: az alkotó egy M5-ös menetes szárat használt, rajta egy 6-os 0.5-ös vastagságú bronzcsővel, amit melegítve tolt bele a pörgő nyelv közepébe.

Mivel bennünk is ezer kérdés merült fel a projekttel kapcsolatban, megkerestük Pathy Miklóst, az alkotót, hogy feltegyünk közülük párat. Miklós a Puli Space Technologies szoftvermérnöki vezetője, és bármilyen furcsa is, ez az első saját 3D-s modellje. Két éve rajzolgatta a figurát CAD-es játékként, de mivel csak egy hónapja van otthoni 3D nyomtatója, így csak most valósulhatott meg a robot.

A Thingiversre feltett modell 15-20 centi méretű, a kész mű nagyjából 20 dekás. Ha valaki otthon printelne magának, nagyjából úgy számoljon, hogy kiviteli minőségtől függően a robot 250-300 gramm filamentet is felvesz, aminek 7-8000 forint kilója. És szánjon rá időt is, egy megfizethető, 150 ezer forint körüli nyomtatóval alap minőségben is 3 napig tarthat a printelés.

Fotó: Pathy Miklós / Thingiverse
Fotó: Pathy Miklós / Thingiverse

Miklós nem zárta ki a további fejlesztések lehetőségét sem, még az is elképzelhető, hogy távirányításos, motoros változat is készülhet a Nyelves Nyalógép Robotból, illetve kacérkodik társának, az egykerekű robotnak elkészítésével is.

Köszönjük Miklós, és engedje meg! A modell elérhető a Thingiverse oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!