Két év után kiszabadult a gumiabronccsal a nyakán élő, coloradói szarvas

2021. október 12. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szarvas, ami egy autógumi-abronccsal a nyaka körül tengette mindennapjait az amerikai Colorado állam erdeiben. Hogy hogyan került a tekintélyes gumifux az állatra, nem tudni, de biztosan nem lehetett túl kényelmes élni vele. A történet mindenesetre happy enddel zárul: a napokban természetvédelmi szakemberek eltávolították az abroncsot.

A 4,5 éves, 270 kilós szarvasbikát (pontos meghatározását tekintve vapitit) 2019-ben látták először a gumival a nyakán egy egyedszámlálási akció során a Mount Evans vadonban, de eddig sosem sikerült elkapni. A múlt héten viszont négyszeri próbálkozás után végre igen, így a Colorado Parks and Wildlife munkatársai elkábíthatták és levághatták róla az oda nem illő tárgyat. Ehhez le kellett vágni az agancsát is, de azt amúgy is ledobná minden télen (jövő tavasszal visszanő).

A szarvas megszabadítását végző szakemberek szerint maguk is meglepődtek, milyen jó állapotban maradt az állat nyaka annak ellenére, hogy az elmúlt két évben a törmelékkel és agancsdarabokkal egyre inkább megtelő abroncsot cipelte, amely a levágáskor már 16 kilót nyomott.

A gumiabroncsos eset sajnos nem egyedi, a parkőrök azt mondják, számos különféle tárgyba láttak már szarvasokat, medvéket és más vadon élő állatokat belegabalyodni: a természetben hagyott függőágyak, ruhaszárító köteleket, dekorvilágítások, bútorok, tyúktetők, focikapuk és röplabdahálók mind veszélyt jelentenek az élővilágra.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!