Harvey Weinsteinről mintázták az egyik orkot a Gyűrűk Urában

2021. október 5. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Elijah Wood, a Gyűrűk Ura hobbit főhőse elárulta, a filmben szereplő egyik ork külsejének alapjául Harvey Weinstein producert vették a készítők, írja a Guardian.

Az ork megálmodói nem véletlen az azóta szexuális bántalmazásért elítélt hollywoodi producert mintázták le, egyfajta visszavágást akartak Weinsteinnek.

Elijah Wood erről Dax Shepard podcastjében beszélt, ahol azt mondta:

„Azt hiszem, erről most már nyugodtan beszélhetünk. A fickó kurvára be van zárva. Bassza meg.”

A Gyűrűk Ura-filmek egyik orkját a sok közül úgy tervezték, hogy Harvey Weinsteinre hasonlítson, egyfajta „baszd meg” üzenetként a hírhedt producernek.

Harvey Weinstein 2020. február 20-án a manhattani bíróságon – Forrás: Spencer Platt/Getty Images
Harvey Weinstein 2020. február 20-án a manhattani bíróságon – Forrás: Spencer Platt/Getty Images

Wood elmondta, hogy Peter Jackson rendező azután döntött úgy, hogy Weinsteinről mintázza az orkot, hogy a Gyűrűk Ura-filmek forgatása során nehézségei támadtak vele. Wood szerint Jackson a filmek fejlesztését a Miramaxnál kezdte el, amelyet Weinstein a bátyjával együtt alapított. Jackson legalább két filmet akart készíteni J. R. R. Tolkein regényeinek feldolgozására, de Weinstein arra kérte a rendezőt, hogy mindhárom könyvet egy filmben adaptálja.
Weinstein azzal is fenyegetőzött, hogy lecseréli Jacksont Quentin Tarantinóra vagy John Maddenre, a Szerelmes Shakespeare rendezőjére.

Amikor Jackson engedélyt kért Weinsteintől, hogy más producert találjon, Wood szerint Weinstein beleegyezett, de csak egy hétvégét adott neki erre, és előírta, hogy bármelyik producernek vagy az összes filmben dolgoznia kell, vagy egyikben sem.

Wood szerint Weinstein beleegyezett, hogy legalább két filmet készítsen, de a költségvetést 75 millió dollárban maximalizálta, amit Jackson előtt eltitkolt. Jackson csapata kiszivárogtatta a forgatókönyvet, hogy más stúdiók érdeklődését is felkeltse, és a projektet Bob Shaye, a New Line Cinema alapítója vette fel, aki beleegyezett, hogy három filmet készítsen.

A trilógia 2,92 milliárd dollárt hozott a kasszáknál, és ma már a valaha készült egyik legjobb filmsorozatnak tartják.

Harvey Weinstein főszereplője volt a #MeToo-korszak első jelentős ügyének, amelyben a nők beszéltek a befolyásos férfiak által elkövetett visszaélésekről. Ekkor Weinstein számos szexuális zaklatás vádjával szembesült. Nemi erőszakért 2020 februárjában 23 év börtönbüntetésre ítélték, Kaliforniában további vádakkal néz szembe, ezekben ártatlannak vallotta magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!