Helyretette egy diák Putyint történelemből, nem örült a diri

2021. szeptember 2. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre kínos és aranyos jelenet zajlott egy vlagyivosztoki iskolában, ahol az első tanításai napon magát az orosz elnököt, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint látták vendégül. Putyin előadást tartott a diákoknak, amiben egyebek közt a történelemtanulás fontosságáról beszélt, és ekkor történt, hogy összekevert két régi háborút, az egyik diák pedig kijavította őt – írja a Moscow Times.

Az orosz elnök a hétéves háborúról beszélve említette Nagy Péter cárt és a poltavai csatát. A hétéves háború a 18. század közepén zajlott, azonban Nagy Péter pár évtizeddel korábban, a nagy északi háborúban ütközött meg a svéd birodalommal Poltavánál. Erre hívta fel a figyelmet az egyik diák, Nyikanor Tolsztik, és azt is jelezte, hogy a nagy északi háború amúgy 21 évig tartott (1700–1721 között).

Putyin könnyedén vette a dolgot, és megköszönte az „apró kiigazítást”, de a lap szerint az iskola igazgatójának nem tetszett a jelenet, és később szemtelensége miatt megrótta a tanulót. Másnap Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov is megnyilatkozott az ügyben, és helytelenítette az igazgató eljárását. Mint mondta, ő nem érezte, hogy Tolsztik szemtelen lett volna, és „senki nem csapna ki egy ilyen tehetséges és tájékozott gyereket”.

Az előadáson egyébként volt egy másik érdekes közjáték is: az egyik diák megkérte Putyint, hogy iratkozzon fel a YouTube-csatornájára, és az elnök értetlenül fogadta a kérdést. Mivel az orosz nyelvben ugyanazt az igét használják az „aláírni” és a „feliratkozni” igékre, Putyin többször is visszakérdezett, hogy mit is kellene neki aláírnia. Akkor aztán a diák elmagyarázta neki, hogy van ez az internet nevű dolog, amin léteznek úgynevezett videómegosztók meg úgy általában a közösségi média, ahol a tartalmakat úgy lehet követni, hogy az ember feliratkozik a tartalmakat publikáló csatornákra. (Bár vélhetően ennél udvariasabban mondta el ezt, mert kinek hiányzik egy intő.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!