Elaltatták Geronimót, a kétszer is tbc-snek tesztelt alpakát

2021. augusztus 31. – 14:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába jött össze még egy 130 ezres petíció is, és küzdött évekig gazdája, Helen Macdonald, a hatóságok napokkal az ítélet lejártának határideje (szeptember 4.) előtt, csütörtökön elvitték a wickwari farmról Geronimót. Az alpakánál kétszer is szarvasmarha-gümőkórt (tbc-t) mutattak ki a tesztek, gazdája szerint azonban ezek tévesek voltak. A harmadik teszt elvégzésére azonban már nem kapott engedélyt, az ítéletre irányuló ügyvédi fellebbezést pedig elutasították, augusztus közepén döntöttek: az állatot el kell altatni, hogy megakadályozzák a fertőzés esetleges terjedését.

Geronimo elaltatásának hírét megerősítette a brit környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági és vidékfejlesztési minisztérium is – írja a Guardian. Geronimót az Állat- és Növényegészségügyi Intézet munkatársai altatták el. Christine Middlemiss vezető állatorvos a Guardian szerint azt mondta, hogy az egész egy szörnyű helyzet, és igazán sajnálják az állat gazdáját. „Senki sem akarja kivégezni az állatokat, ha az elkerülhető, de követnünk kell a tudományos érveket, és sajnos el kell altatnunk azokat az állatokat, amelyek szarvasmarha-gümőkórral fertőződtek meg, hogy minimalizáljuk a továbbfertőződés veszélyét.”

Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint a boncolás eredményére akár három hónapot is várni kell, addigra derül ki tehát, hogy az egykori állatorvosi asszisztensnek, Geronimo gazdájának valóban igaza volt-e, és tévedtek a tesztek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!