6,1 milliárd forintnyi dollárért kelt el a világ legritkább sportautója

2021. augusztus 16. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

20 460 000 dollárt, azaz kicsivel több mint 6,1 milliárd forintot adott egy kaliforniai árverésen a legbátrabb licitáló egy egészen különleges autóritkaságért, egy 1995-ös gyártású McLaren F1-ért. Ebből a sportautóból összesen 106 darabot gyártottak le a kilencvenes években, ebből 64 kompatibilis a legtöbb közlekedési-biztonsági előírással, azaz használható legálisan közutakon. Az elárverezett darab egy közülük, 029 a gyártási száma. De valójában még ennél is ritkább, két ok miatt:

  • összesen három olyan példány van a világon, amiben 1000 mérföldnél kevesebb van (ebben 242, ami kilométerben 390-et jelent);
  • ez az egyetlen, aminek Creighton Brown nevű exkluzív árnyalat a festése (egy kevésbé szofisztikált színgourmet valószínűleg azt mondaná rá, barna).

Az eredeti tulaj japán volt, de sosem használta autóként, egy múzeum kiállítási tárgya volt 25 éven át. Innen került egy amerikai gyűjtőhöz, aki csak annyira alakíttatta át, hogy az amerikai környezetvédelmi előírásoknak megfeleljen, majd árverésre bocsátotta. Az aukciót azzal hirdették, hogy a kocsi olyan tökéletes és megkímélt állapotban van, hogy még az eredeti, 26 éves Goodyear Eagle F1 gumik vannak rajta. Egyébként háromüléses, hatfokozatú manuális váltós, 627 lóerős, a végsebessége elvileg 386 km/óra.

Előzetesen 15 millió dollár környékére várták a győztes licitet, de úgy tűnik, eléggé sikerült felverni az érdeklődést és az árat is. És még ez a csillagászati összeg is messze van a világrekordtól, azt egy 44 millió dollárért elkelt veterán Ferrari 250 GTO tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!