A Kutyapárt benézte, hogy a Volán benézte, hogy Vak Béláról megállót neveztek el

2021. augusztus 10. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MKKP Facebookon posztolt délután arról, hogy – mint írták – a „Balatonnál eddig ismeretlen magyar történelmi személyiségről nevezett el buszmegállót a volánbusz”. A párt később korrigálta hibáit, II. Béla király Wikipédia-oldalát linkelve jelezte, hogy az Árpád-házi király valóban létezett. Azt mondjuk nem tudni, valójában ki hibázott a történetben: Balatonakarattyán ugyanis Vak Bottyán tér valóban van, Vak Béla viszont (egyelőre) nincs.

Persze amennyiben szándékos volt a Volán elnevezése, felmerülhet akár az a kérdés is, hogy vajon miért ragadványnevek után nevezett el a Volánbusz egy megállót II. Béla király helyett inkább Vak Bélaként. Hiszen ön sem a Honalapító István térre jár télen forralt borozni, és nem is a Lovagkirály László útján igyekszik a Vasúttörténeti Múzeum felé, nem igaz? Belátom, Pécsváradon és Celldömölkön is van azért egy-egy Vak Béla utca, de azért mégis joggal merülhet fel a kedves olvasóban, hogy hol van akkor ilyenkor egy falusi tér a Habsburgok Teveszájú Lipótjáról, merre rejtőzik a Nyálas Alfonz utca és a Trágyanevű Konstantin köz, vagy legalább egy kis zsákutca a nagy magyar nemesről, Polconszaró Györgyről?

Mindenesetre azért az Árpád-házi történelem gyorstalpalójaként összefoglaljuk Béla történetét is azoknak, akik érdeklődve fordulnak a balatonakarattyai buszmegálló történelme felé: II. Béla király egyébként azért lett vak, mert Kálmán (ún. Könyves) rosszabb időszakaiban parancsokat adott ki saját rokonainak megvakíttatására. Béla is ennek esett áldozatául gyerekként, felnőttként pedig vaksága miatt esélye sem lett volna a trónra. Aztán mégis király lett, mivel uralkodási évének kezdetére – 1131-et írunk – egyszerűen nem maradt más férfi az ágon, csak Béla herceg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!